Woningwaarde bestaande bouw bepaalt waarde nieuwbouw

Woningwaarde bestaande bouw bepaalt waarde nieuwbouw

Er gaan kosten gemoeid met nieuwbouw. De aanvraag van vergunningen, bouwmaterialen en bouwvakkers, om maar enkele kostenposten te noemen. Toch is er nog een externe factor die invloed heeft op de waarde van een nieuwbouwwoning en dat is de bestaande bouw. Hoe deze twee categorieën invloed hebben op elkaar leggen we uit op deze pagina.

Invloed bestaande bouw op nieuwbouw

Het is mogelijk om een ‘tweedehands’ huis te kopen of de eerste eigenaar te worden van een nieuwbouwwoning. Voor een kleine groep kopers is de keuze snel gemaakt, het grootste deel weegt echter alle factoren af. Kan ik direct intrekken? Wat is de locatie? Hoeveel moet ik betalen? Als er veel bestaande huizen te koop staan dan heeft dit gevolgen voor de woningwaarde. Die zal dalen als de vraag achterblijft. Er is dan minder behoefte aan nieuwe huizen. De overheid zal minder subsidies toekennen aan nieuwbouwprojecten terwijl aannemers juist beter hun best moeten doen om projecten van de grond te krijgen. Als iemand interesse heeft in een nieuwbouwwoning dan is het toch goed om de bestaande woningmarkt in de gaten te houden. Wat daar speelt heeft invloed op een nieuw huis omdat de doelgroepen (woningzoekenden) elkaar overlappen.

Invloed nieuwbouw op bestaande bouw

Het omgekeerde is ook waar. Als er veel huizen worden gebouwd dan is er minder druk op de woningmarkt. Dit kan ertoe leiden dat bestaande bouw goedkoper wordt. Op dit moment is er nog steeds meer vraag dan aanbod maar er is in 2023 al duidelijk een verschuiving te zien. De vraag neemt af en huiseigenaren moeten weer gaan onderhandelen over de koopsom. De overheid gaat nieuwbouw stimuleren, dit kan helpen de druk op de woningmarkt te verlichten. Huiseigenaren die van plan zijn om binnen afzienbare tijd te gaan verhuizen, doen er goed aan een waardebepaling van hun huis aan te vragen. Dan wordt duidelijk wat de huidige marktwaarde is en welke opties er op tafel liggen. Er is een kans dat huizenprijzen namelijk gaan dalen. Dit lijkt onvoorstelbaar maar dit is wel degelijk mogelijk.

Zorgt de inflatie voor lagere huizenprijzen?

De vorige ‘dip’ in de huizenmarkt kwam door de economische recessie en ook de overwaardering van huizen in de Verenigde Staten. De zogenaamde ‘subprime’ leningen hadden een rimpel effect op de huizenmarkt wereldwijd. We bevinden ons nu in een periode van hoge inflatie en lonen die niet meestijgen. Daarnaast is er een groot tekort aan personeel dat niet zomaar kan worden opgelost met kunstmatige intelligentie. In de bouw zijn er nieuwe ontwikkelingen zoals prefab en huizen ‘printen’ die de bouwsector zullen veranderen. Het is alleen lastig te voorspellen welke kant de naald op zal gaan.

Worden huizen goedkoper of duurder?

De druk op de huizenmarkt lijkt licht af te nemen en er ontstaat meer ruimte voor nieuwbouw. Het tekort aan bouwvakkers is echter nog lang niet opgelost en huizen bouwen zal voorlopig niet goedkoper worden. Voorspellingen maken blijft lastig maar het lijkt erop dat de woningwaarde van bestaande bouw iets gaat dalen terwijl nieuwbouw juist duurder wordt. Huiseigenaren doen er goed aan om de mogelijkheden zorgvuldig te bekijken en de waarde van hun huidige woningen te laten berekenen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl