Watervilla: luxe wonen op het water

Watervilla: luxe wonen op het water

De nieuwste waterwoningen heten geen woonboten meer, maar watervilla’s. Ze doen in niets onder voor de huizen op het land. Wonen op het water iets voor u? Informeer u van tevoren goed over de voor- en nadelen.

De nieuwste waterwoningen lijken in niets op de traditionele woonboten; het zijn net ‘gewone’ huizen. Zo heeft een drie verdiepingen tellend ontwerp van Piet Boon een woonoppervlakte van 180 vierkante meter en een terras van nog eens 40 vierkante meter. De badkamer is voorzien van een ligbad.

De watervilla’s gaan van de hand voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die op het land. Wie de eigenaar wil worden van Boons ontwerp, moet minstens een half miljoen euro neerleggen. En bereid zijn om naar Almere of een buitenwijk te verhuizen. Want in de oude binnensteden is wonen op het water nog veel duurder. Zelfs de meest aftandse woonboot brengt in Amsterdam tonnen op. Niet uit nostalgie, maar vanwege de bijbehorende ligplaats. Hoe dan ook, informeer u van tevoren goed over de voor- en nadelen van wonen op het water.

De voordelen: Ach ja, de romantiek van wonen op het water. Altijd natuur om je heen, een prachtig uitzicht en als het even meezit ook nog een extra bootje voor de deur. Het gevoel van vrijheid dat de eerste woonbootbewoners hadden, wordt ook door veel eigenaren van moderne watervilla’s genoemd als belangrijke reden om het vasteland vaarwel te zeggen.

De nadelen: Maar aan het wonen op het water zijn ook nadelen verbonden. Zo is de regelgeving soms nog onduidelijk, omdat het een betrekkelijk nieuw fenomeen is. Ook krijgt het begrip ‘onderhoud’ een heel nieuwe betekenis, als er voortdurend water tegen je huis klotst. Watersport is leuk, maar besef wel dat je vooral in de zomer niet de enige zult zijn die op het water is. En dan de muggen …

Voorbeelden van nieuwe waterwoonwijken

Amsterdam: Op het Steigereiland in IJburg geeft de gemeente 110 waterkavels uit. Bewoners mogen daar zelf een waterwoning neerleggen.

Rotterdam: In de Waterwijk van Nesselande worden 30 huizen op en aan het water gebouwd.

Utrecht: In de nieuwe wijk Leidsche Rijn zijn drijvende woningen gepland met een terras op het water.

Almere: Wie in aanmerking wil komen voor een van de drijvende villa’s van Piet Boon op de Noorderplas, moet er snel bij zijn.

Zwolle: De nieuwe wijk Stadshagen heeft veel huizen aan het water.

Oost-Groningen: Hier is een gebied van acht vierkante kilometer onderwater gezet. Rond het meer en op kunstmatige eilanden wordt de Blauwe Stad aangelegd, een megaproject met zo’n 1.500 huizen.

Maasbommel: In het recreatiegebied De Gouden Ham worden vijftig drijvende en semi-drijvende villa’s gebouwd.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl