Multifunctionele herbestemming gemeentepand aan Westersingel met 22 huur- en koopwoningen

Multifunctionele herbestemming gemeentepand aan Westersingel met 22 huur- en koopwoningen

De gemeente Rotterdam heeft plan ‘Westerpoort’ van VORM, Bedaux de Brouwer Architecten, LOLA landscape architects, IMd raadgevende ingenieurs, New Horizon, DLVS en Paul van Egmond geselecteerd als winnende transformatieconcept, voor de herontwikkeling van het voormalig gemeentepand. VORM kwam in de openbare verkoopprocedure met het beste plan voor het pand en de omgeving, waarin een nieuwe doorgang naar het Wijkpark Oude Westen een centrale rol krijgt.

De gemeente verkoopt het pand aan de Westersingel 18-20 aan VORM, dat het transformeert naar 22 woningen, 650 m² kantoorruimte en 650 m² sport en ontspanning. Westerpoort geeft antwoord op de stedenbouwkundige, landschappelijke en sociale opgave. Het plan vervult de lang gekoesterde wens van gemeente Rotterdam om een verbinding te maken tussen het Oude Westen en het Centrum. Momenteel scheidt een 450 meter lange stedelijke wand beide stadsdelen. VORM doorbreekt deze barrière met een aantrekkelijke en sociaal veilige omgeving met een doorgang, door een prachtig gebouw naar ontwerp van Bedaux de Brouwer architecten. Geïnspireerd op de kwaliteiten van het 19e-eeuwse ‘gouden lint’ in een modern jasje dat past bij Rotterdam.

Uitgekiend programma

Plan Westerpoort biedt een uitgekiend programma aan woontypologieën, met in totaal 22 woningen. Op de tweede tot en met de vierde verdieping komt een mix aan middenhuurwoningen met koopwoningen. Binnen de woningtypen is veel diversiteit, van een parkappartement, tot een praktijk-aan-huis-woning of doorzonappartementen. De woningen staan op een sterk maatschappelijk programma, bestaande uit flexibele kantoorruimtes, sport en yoga-gelegenheden en een zes meter hoge Tuinkamer en Lobby die als ontvangstruimte dienen voor alle gebruikers en huurders met gastheer/vrouw.

Sociaal en natuurinclusief

Westerpoort verbindt twee wijken en diverse doelgroepen in een groene omgeving, tussen de Westersingel en het Wijkpark Oude Westen. Het ‘Parkpad’ vormt de verbinding tussen de Westersingel en het Wijkpark, zodat de natuur in de binnenstad beter toegankelijk is voor omwonenden en bezoekers. Een weelderige collectieve achtertuin, groene daken als groene ‘stepping stones’ en een groene poort met een doordacht groenplan trekken kleine zoogdieren zoals egels, vogels en bijen aan. Het plafond – opgetrokken uit gerooid essenhout van zieke bomen– vormt een schuilplek voor insecten, vogels en vleermuizen.

Rustpunt in de drukte

Ook brengt Westerpoort rustplekken aan bewoners en omwonenden. De collectieve achtertuin biedt ruimte voor diverse activiteiten, zoals yoga en meditatie. Een plek voor mens en dier om tot zichzelf te komen en de verbinding te zoeken met de natuur. ”Een bestaand kantoorpand krijgt nieuw elan in dit bijzondere plan met woningen in het middensegment op een toplocatie”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). ”De publieke doorgang vormt een prachtige verbinding tussen de groene oase in het Wijkpark en het centrum. De groene tuin, die ook voor iedereen toegankelijk is, vormt een rustpunt in de steeds drukker wordende stad. Dit is een aanwinst voor alle Rotterdammers.”

Door de vergroening wordt overtollig regenwater opgevangen en tijdelijk opgeslagen in een waterbuffer onder de grond. Daarnaast zorgt het groen voor schaduw en koelte tijdens de steeds hetere zomers. Zo draagt dit plan bij aan het klimaatadaptief maken van de stad.

Hergebruik van structuren en materialen

In de transformatie van het pand aan de Westersingel worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt. “Wij zijn dankbaar om te kunnen werken met de materialen die de stad ons geeft. Met de kolomstructuur en hoge verdiepingen wordt het een toevoeging aan dit gebied en is het ook heel flexibel naar de toekomst toe”, vertelt Derek van den Berg, Conceptontwikkelaar bij VORM. “Het materiaal dat we bijvoorbeeld verwijderen in het creëren van de doorgang, hergebruiken we in het ‘Parkpad’ en het paviljoen ‘De Parkwachter”.

Poortwachter & Parkwachter

Het plan Westerpoort bestaat straks uit twee verschillende volumes. Poortwachter en Parkwachter. Waar Poortwachter een oogje in het zijl houdt tussen Westersingel en de achtertuin, heeft Parkwachter ook richting het Park een sterk sociale functie. Dit paviljoen, opgetrokken uit zoveel mogelijke gerecyclede materialen, krijgt een venster op de eerste verdieping dat uitkijkt over het Wijkpark. In Parkwachter is ruimte voor yoga en meditatie, waarmee het echt een rustpunt wordt in de achtertuin.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl