Evenementen

Dag van de Architectuur

datum zaterdag 21-06-2008
tijd 10:00 - 17:00 uur
locatie Cultureel Educatief Centrum Ganzenhoef
plaats Amsterdam
website Arcam
Dag van de Architectuur

21.06.08 DAG VAN DE ARCHITECTUUR

ZUIDOOST - Ontdek de Bijlmer in een dag!

De Dag van de Architectuur, die ARCAM met de BNA Kring Amsterdam organiseert, staat dit jaar, op 21 juni, volledig in het teken van Amsterdam Zuidoost en biedt de gelegenheid om in dit veelbesproken stadsdeel unieke ontdekkingen te doen.

Het oorspronkelijk stedebouwkundig plan van de Bijlmer is sinds de jaren zestig door velen verguisd en door anderen met hand en tand verdedigd. In de jaren negentig is een vernieuwingsoperatie in gang gezet waarbij radicaal is gebroken met de originele opzet van de buurt. Op 21 juni staat de vraag centraal of er op alle fronten sprake is van verbetering. Wat is er nog van de oude Bijlmer te ontdekken? Welke mensen wonen er nu en wat zien zij als kwaliteiten? Komt het imago met de realiteit overeen? Tijdens rondleidingen op de fiets en te voet worden deelnemers meegenomen op een avontuur¬lijke tocht door 'historische' en vernieuwde delen van de Bijlmer en uitgedaagd zelf een oordeel te vormen. Onder leiding van bevlogen gidsen voert de route onder meer langs de oorspronkelijke hoogbouw (‘Bijlmermuseum'), de Taibah moskee, het markante ING hoofd¬kantoor en bijzondere nieuwbouwprojecten als Mi Akoma di Color, woningen van ONL, woontorens van Van Sambeek & van Veen en Claus en Kaan en het nieuwe station Bijlmer-ArenA, verkozen tot BNA-gebouw van het jaar 2008. Een groot aantal spraakmakende gebouwen is opengesteld en ter plaatse geven architecten tekst en uitleg.

Aanhakend bij het landelijk thema 'Architectuur & Politiek' zal tijdens een avondprogramma stevig gesproken worden over zaken als de invloed van politiek op architectuur en stedebouw en de maakbaarheid van de samenleving. Als klap op de vuurpijl verschijnt de Architectuurkaart Zuidoost, die behalve een index van gebouwen de bewogen geschiedenis beschrijft en daardoor de vernieuwing in perspectief plaatst. Deelnemers aan het dagprogramma ontvangen deze kaart gratis.

Dag van de Architectuur - zaterdag 21 juni 2008
Rondleidingen: 10.00-17.00u. starten ieder halfuur Startpunt: Cultureel Educatief Centrum, Bijlmerdreef 1289 (naast station Ganzenhoef) Kosten €5,-, €1,-extra voor familieleden en vrienden.

Fietsen staan klaar en zijn inbegrepen, een eigen fiets meenemen kan uiteraard ook.

Symposium Architectuur & Politiek

Locatie: De Kandelaar, Bijlmerdreef 1239 (naast station Ganzenhoef), 19 uur, toegang gratis.(advertentie)