Onbalans: wat is het en hoe beïnvloedt het ons elektriciteitsnet?

Onbalans: wat is het en hoe beïnvloedt het ons elektriciteitsnet?

Voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet is het belangrijk dat energieverbruik en energieproductie met elkaar in balans zijn. Bij te weinig of juist te veel elektriciteit, ontstaat onbalans. Hier lees je hoe onbalans werkt, welke partijen hierbij een rol spelen en hoe het jouw energierekening kan beïnvloeden. Geschreven in opdracht van ELIX.

Welke partijen handhaven balans op het elektriciteitsnet?

Om te begrijpen wat onbalans is, helpt het om het een en ander van de energiemarkt te begrijpen. Verschillende partijen zijn betrokken bij het opwekken, beheren en leveren van energie. Zij hebben allemaal te maken met balans op het elektriciteitsnet. 

Aan het begin staan consumenten en energieleveranciers die aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn. Zij hebben ieder een deel verantwoordelijkheid voor het handhaven van de balans op het elektriciteitsnet en moeten zich verbinden aan een balansverantwoordelijke partij (BRP), die uiteindelijk een portefeuille van aansluitingen heeft. 

Een BRP moet ervoor zorgen dat in hun portefeuille sprake is van balans. Ze voorspellen dagelijks de verwachte productie en consumptie van aansluitingen in hun portefeuille. Dan zijn er nog de regionale netbeheerders. Zij zien hoeveel er per BRP werkelijk verbruikt en geproduceerd wordt. 

Uiteindelijk komen alle partijen terecht bij TenneT, onze landelijke netbeheerder. Want hoewel voor balans op het net een gedeelde verantwoordelijkheid geldt, is het aan hen om het hele systeem in balans te houden. TenneT moet ervoor zorgen dat de netfrequentie te allen tijde gelijk is aan 50 Hertz. Met die netfrequentie kunnen apparaten betrouwbaar functioneren, zonder dat er problemen rondom transport van elektriciteit optreden.

Hoe ontstaat onbalans?

Onbalans ontstaat wanneer energieproductie en energieverbruik niet met elkaar in balans zijn. Het bepalen van die onbalans begint al vóór de daadwerkelijke productie en consumptie. Balansverantwoordelijke partijen delen dagelijks hun voorspellingen voor productie en verbruik van hun aansluitingen met TenneT. Die voorspellingen vormen samen het energieprogramma.

Vervolgens melden regionale netbeheerders wat het werkelijke verbruik en productie per BRP is. En die hoeveelheden wijken vaak af van het energieprogramma, door bijvoorbeeld plotselinge veranderingen in het weer. De mate waarin de daadwerkelijke energieproductie en energieconsumptie afwijken van het voorspelde energieprogramma, geeft de onbalans aan. 

Hoe herstelt TenneT de balans?

Omdat onbalans vervelende gevolgen zoals stroomstoringen of volledige uitval kan hebben, moet de balans zo snel mogelijk hersteld worden. Hiervoor draagt TenneT verantwoordelijkheid. TenneT schakelt balanceringsproducten in zodra er onbalans op het net is. 

Die balanceringsproducten, zoals het primair vermogen, regelvermogen of noodvermogen, koopt TenneT in op de onbalansmarkt. Hoeveel geld dat kost, hangt af van de ernst en de duur van de onbalans. En je raadt het al, de kosten die TenneT maakt, zie jij terug op je energierekening in de vorm van onbalanskosten. Hoe ernstiger de onbalans is en hoe langer deze duurt, hoe hoger de onbalanskosten op jouw energierekening. 

Als consument kun je gelukkig ook bijdragen aan het herstellen van balans op het elektriciteitsnet. TenneT stimuleert dit met een vergoeding. Hier ligt een mooie kans voor jou om te besparen op je energierekening. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Ontdek wat jouw mogelijkheden zijn in een gratis adviesgesprek of bereken gelijk ons voor dynamische energie.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl