Nibud: Doe iets aan betaalbaarheid huren

Nibud: Doe iets aan betaalbaarheid huren

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich zorgen om de almaar stijgende woninghuren. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de woninghuren in Nederland in juli met 2,9 procent gestegen. Dat is de grootste stijging sinds 2014.

Het Nibud stelt vast dat de opeenvolgende huurverhogingen grote groepen huurders financieel klemzetten en roept op om de huren voor deze groep te verlagen. In september 2019 luidde het instituut al de noodklok, omdat ruim 800.000 huishoudens zulke hoge woonlasten betalen dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Dat is een kwart van alle huurders.

Financieel klem

Uit het Nibud-onderzoek bleek dat mensen met te hoge woonlasten zich met name in een sociale huurwoning bevinden. Juist daar stijgen de huurprijzen flink. In de sociale sector stegen de huren afgelopen jaar met 2,7 procent, tegen 2 procent het jaar ervoor. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart noemt de stijging zorgwekkend: ‘Een aanzienlijk deel van de huurders zat al financieel klem, en op deze manier neemt het probleem alleen maar toe.’

Woninghuren verlagen

Ook in de vrije sector stegen de huren het afgelopen jaar, met 3 procent. Door de toenemende woninghuren stijgen de vaste lasten van huurders bovendien ook in verhouding tot die van woningbezitters. In combinatie met de hogere woningprijzen wordt het voor huurders daardoor steeds lastiger om de stap te zetten naar een koopwoning.

Het Nibud roept daarom opnieuw op om zowel in de vrije als de sociale sector beter rekening te houden met de betaalbaarheid van de huur. Vliegenthart: ‘Dat betekent lagere huren en uniforme verhuurregels, maar ook gewoon méér betaalbare huurwoningen.’

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl