Veel Amsterdamse huurders betalen meer dan wettelijk maximum
maandag 27-05-2013,
Veel huurders in Amsterdam betalen meer huur dan wettelijk is toegestaan. Dat staat in het jaarverslag 2012 van de Wijksteunpunten Wonen. Op basis van 768 woningopnames blijken huurders gemiddeld 14 procent meer dan het wettelijk maximum te betalen. In het centrum is dat zelfs 34 procent. Het werk van de wijksteunpunten leidde tot 1.096 juridische procedures, die huurders in overgrote meerderheid wonnen. In totaal bespaarden ze daarmee 8 ton.
De zeven wijksteunpunten wonen in de hoofdstad (Centrum, Oost, West, Zuid, Nieuw-West, Noord en Zuid-Oost) hadden het druk vorig jaar. In totaal waren er ruim 44.000 contacten (+10%) met 9.644 huurders (-3%).
Het drukst was het bij het Wijksteunpunt West met 12.201 contacten. De toename lag vooral in (vaak korte) contacten via e-mail of brief (+15%) en telefoon (+7%).
Het aantal contacten op afspraak (-15%) en het aantal woningopnames (-5%) namen daarentegen duidelijk af. De wijksteunpunten deden 2.970 woningopnames die leidden tot 2.126 huurkwesties bij verhuurders en de huurcommissie. De meeste van de aangekaarte kwesties hadden betrekking op huurverlaging als gevolg van onderhoudsgebreken (983), gevolgd door huurverhogingszaken (319) en servicekostenkwesties (273).
Ongewenst verhuurgedrag
Het stedelijk bureau van de wijksteunpunten huisvest ook het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Daar kwamen vorig jaar 456 meldingen binnen, 14 procent minder dan in 2011. De meeste meldingen hadden te maken met intimidatie (21%), gevolgd door huuropzegging/bescherming (17%), gebreken (12%), overtreden van verordeningen en regels (10%) en huurprijskwesties (9%). Vorig jaar zag het Meldpunt de tendens dat zelfstandige huurwoningen, vanwege de Donnerpunten geliberaliseerd, vaker aan studenten werden verhuurd. Deze kamergewijze verhuur, waar soms wel zeven studenten een woning delen, leidde tot overlastklachten.
Voorlichting
De wijksteunpunten werken niet alleen voor individuele huurders, maar ze ondersteunen ook bewonerscommissies, 192 in totaal. Er vonden 73 projecten plaats om de participatie te bevorderen en 140 voorlichtingsbijeenkomsten aan groepen huurders, over tal van onderwerpen, zoals onderhoud en renovatie, energiebesparing, VvE’s en stedelijke vernieuwing.
Donnerpunten
De wijksteunpunten fungeren ook als belangenbehartigers die ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt signaleren en doorgeven aan de huurdersorganisaties, de politiek en de media. Een van de belangrijkste recente ontwikkelingen was de invoering van de Donnerpunten per 1 oktober 2011. Daardoor zijn heel veel woningen in Amsterdam qua puntenaantal boven de liberaliseringsgrens gekomen. De maximale huurprijs van de meeste woningen groter dan 70 m2 ligt boven die grens. Zelfs een woning van 50 m2 binnen de ring is eenvoudig zo te renoveren dat deze buiten de huurprijsbescherming valt. De wijksteunpunten zien bij huisbezoeken dat veel woningen nu bij bewonerswisseling direct voor € 1.200,- tot € 1.400,- worden verhuurd. En dan gaat het niet om grote luxe huizen, maar om driekamerwoningen van ca. 70 m2.
Bron: Woonbond.nl
(advertentie)