Heimstaden staat hospitaverhuur toe in strijd tegen woningnood

Heimstaden staat hospitaverhuur toe in strijd tegen woningnood

In de strijd tegen de woningnood gaat woningverhuurder Heimstaden een samenwerking aan met het project Onder de Pannen. Met deze samenwerking wordt het voor Heimstaden-huurders in deelnemende gemeenten mogelijk om een kamer onder te verhuren aan een stad- of plaatsgenoot in woningnood.

Door het tekort aan woningen is het voor veel mensen niet mogelijk om een huurwoning te vinden. Daardoor dreigen mensen die dringend op zoek zijn naar een woning na bijvoorbeeld een relatiebreuk of verlies van baan dakloos te worden.

Economische dakloosheid

Onder de Pannen is een initiatief om langdurige dakloosheid met alle gevolgen van dien tegen te gaan. De essentie ligt in het efficiënt benutten van bestaande woningen. Het project biedt de mogelijkheid een kamer via hospitaverhuur aan te bieden aan plaatsgenoten die door omstandigheden het dak boven hun hoofd dreigen te verliezen.

Door beschikbare vierkante meters optimaal te benutten gaan Heimstaden en Onder de Pannen economische dakloosheid tegen. Voor bestaande huurders die een kamer over hebben biedt het verhuren van een kamer bovendien een aanvulling op het inkomen en in sommige gevallen gezelschap. Het gaat bij de onderverhuur altijd om een periode van een jaar, of korter als de onderhuurder eerder permanente ruimte heeft gevonden.

Heimstaden verdient niet aan de onderverhuur, alle opbrengsten van de onderverhuur gaan naar de huurders die een kamer in hun woning aanbieden. Het verbod op tijdelijke huurcontracten dat volgend jaar wordt ingevoerd is niet van toepassing op deze contracten.

Screening en selectie

Iedereen die een kamer beschikbaar heeft kan zich aanmelden bij Onder de Pannen. Dat kan zelfs zonder gekort te worden op een uitkering of AOW. Onder de Pannen kijkt altijd samen met de hospitaverhuurder naar wat voor huisgenoot bij ze past. Het gaat hoe dan ook altijd om een plaatsgenoot of iemand die binding heeft met hun stad of dorp. De organisatie stelt de huurovereenkomsten op en staat garant voor de huurbetalingen.

Kandidaat-onderhuurders worden van tevoren door Onder de Pannen gescreend. Andersom stemt Heimstaden alleen in met onderverhuur voor huurders die bijvoorbeeld geen overlast veroorzaken. Onder de Pannen is momenteel actief in diverse gemeenten in Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland.

Groeiend woningtekort

“In gemeenten door heel Nederland zijn er ieder jaar honderden mensen met gewoon een inkomen die dakloos dreigen te raken doordat het niet mogelijk voor ze is op de huidige woningmarkt een eigen plek te vinden,” zegt Mira Weijs, projectmedewerker van Onder de Pannen. “Het is schrijnend om te zien dat er kamers onbenut blijven terwijl er huurders zijn die wanhopig op zoek zijn naar woonruimte. In de samenwerking met Heimstaden zetten we ons in om deze verborgen leegstand op te sporen en om te zetten in kansen voor zowel huurders als verhuurders.”

“Het is tragisch dat mensen dakloos dreigen te raken, puur en alleen omdat er te weinig huizen zijn,” zegt Michiel Vrijman, managing director van Heimstaden Nederland. “Economische dakloosheid is bovendien een groeiend maatschappelijk probleem De vrije huursector biedt hier een oplossing voor, maar dit aanbod krimpt als gevolg van toenemende overheidsregulering. Het is daarom extra belangrijk dat we elke beschikbare vierkante meter optimaal benutten.”

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl