Ruim 60 miljoen subsidie voor energiebesparing eigen huizen

Ruim 60 miljoen subsidie voor energiebesparing eigen huizen

Huiseigenaren die zelf in hun huis wonen, kunnen vanaf 15 september subsidie van het Rijk krijgen voor energiebesparende maatregelen. Ze moeten dan minstens twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang toepassen: van dak, gevel, vloer/bodem, spouwmuur of hoogrendementsglas aanbrengen.

De subsidie bedraagt ongeveer 20 procent van de isolatiekosten, bij een kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Subsidie voor aanvullende maatregelen

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Huiseigenaren die hun héle huis of gebouw voorzien van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgen een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Innovatieve Aanpakken

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van hun woningeigenaren om hun woning te verduurzamen. Dit doen ze al enige jaren met onder andere ondersteuning van het VNG programma Energie. Om de vele koplopende en ambitieuze gemeenten verder te helpen werkt de VNG aan het koplopersprogramma Innovatieve Aanpakken waarin gemeenten bezig zijn met het opstellen van Innovatieve Aanpakken waarvoor budget beschikbaar komt vanuit het Ministerie van BZK. Het doel van de Innovatieve Aanpakken is om als gemeente met o.a. aanbieders, energieloket en andere partijen te komen tot versnelling van de verduurzaming van de particuliere woningvoorraad.

Bron: Bouwend Nederland

Meer over energie op Energiewijzer.nl.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl