Woningzoekenden in de knel door hoge huren

Woningzoekenden in de knel door hoge huren

Een betaalbaar huurhuis vinden wordt steeds moeilijker. Dat merken starters die in de vrije sector naar een woning zoeken, maar ook gezinnen die op de wachtlijst staan voor sociale huur. Over de hele linie zijn huurwoningen schaars en duur.

Starters staan er beroerd voor, concludeerde Dagblad Trouw deze week. Wie net teveel verdient voor sociale huur krijgt geen hypotheek voor een koopwoning en komt ook in de vrije sector niet aan bod. Vrijesectorverhuurders stellen inkomenseisen waar je niet aan kunt voldoen of bieden woningen aan die je niet kunt betalen. Daarbij krijgen huurders die de financiële stabiliteit van een vast arbeidscontract kunnen bieden voorrang. Flexwerkers en uitzendkrachten komen er nauwelijks tussen.

Herkenbaar beeld

De Woonbond herkent dit beeld. Bij het Meldpunt Huuralarm van de Woonbond melden zich dagelijks woningzoekenden die op de huurmarkt buiten de boot vallen. Ze zijn ‘te arm’ om aan de inkomenseisen in de vrije sector te voldoen, maar met precies datzelfde inkomen ‘te rijk’ om sociaal te mogen huren. Het gaat dan niet alleen om starters met flexwerk of een uitzendbaan, maar ook om herstarters die na een relatiebreuk een woning zoeken. Of om senioren die willen doorstromen naar een betaalbaar appartement.

Ook woningzoekenden sociale sector klem

Uit de meldingen wordt duidelijk dat woningzoekenden die wél in aanmerking komen voor sociale huur net zo klem zitten. Wie een te laag inkomen heeft om de duurdere sociale huurwoningen te mogen huren ervaart dat er nauwelijks betaalbaar aanbod is. De prijstechnisch ‘passende’ woningen die je wél mag huren worden maar mondjesmaat aangeboden, staan vaak in mindere wijken, zijn te klein voor een gezin of zo slecht geïsoleerd dat de woonlasten alsnog hoog uitpakken. En de wachtlijsten zijn enorm.

Sociale huur voor velen te duur

De groep woningzoekenden met net voldoende inkomen om de duurste sociale huurwoningen te mogen huren heeft iets meer keuzevrijheid, maar kan de gevraagde huurprijzen nauwelijks opbrengen. Met een gezinsinkomen van 31 duizend per jaar verdien je te veel voor huurtoeslag. Het is dan bijna niet mogelijk om een kale huur van rond de 700 euro te betalen. Vooral in gebieden met woningnood zijn dit gebruikelijke huurprijzen voor vrijkomende sociale huur. Als je hetzelfde huis zou kunnen kopen zouden je woonlasten in veel gevallen lager uitpakken, omdat je dan een beroep kunt doen op hypotheekrenteaftrek. Maar kopen gaat juist niet omdat je door je lage inkomen of hoge leeftijd geen hypotheek kunt krijgen.

Huren moet goedkoper

De Woonbond concludeert dat huren voor velen te duur is geworden. Er is dringend behoefte aan betaalbare huurwoningen, in de sociale sector én daarbuiten. Huren moet over de hele linie goedkoper. Daarnaast moet de ongelijke behandeling van huurders en huiseigenaren worden aangepakt. Betaalbaar wonen moet geen recht zijn dat alleen voor door de overheid gesteunde huiseigenaren geldt.

Bron: Woonbond.nl

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl