Tweede Kamer neemt Wet Doorstroming Huurmarkt aan

Tweede Kamer neemt Wet Doorstroming Huurmarkt aan

Op 1 juli 2016 geldt nog de inkomensafhankelijke huurverhoging, de huursombenadering wordt op 1 januari 2017 ingevoerd. Er komt een jaarlijkse inkomenstoets en meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten. Dat zijn de belangrijkste punten uit de Wet Doorstroming Huurmarkt die de Tweede Kamer op 9 februari aannam. De wet gaat nu ter behandeling naar de Eerste Kamer.

Huurstijging per 1 juli

Invoering van de huursombenadering in 2017 betekent dat op 1 juli 2016 nog de inkomensafhankelijke huurverhoging geldt. Voor de tweede helft van 2016 geldt een maximale huurstijging van 1 procent zoals minister Blok eerder in een brief aan de Tweede Kamer aankondigde. In de berekening van de huursom per 2017 worden de huurverhogingen bij nieuwe bewoners (mutatie) meegenomen, met uitzondering van de huuraanpassingen als gevolg van woningverbetering of renovatie.

Jaarlijkse inkomenstoets

Er komt vanaf 2017 een jaarlijkse inkomenstoets. Huishoudens met een inkomen boven 39.000 euro kunnen een extra huurverhoging krijgen van maximaal inflatie plus 4 procent. Gepensioneerden en grotere gezinnen vanaf vier personen zijn hiervan uitgezonderd.

Bron: Aedes

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl