NVB vraagt Eerste Kamer tegen verplichte annuïtaire aflossing te stemmen

NVB vraagt Eerste Kamer tegen verplichte annuïtaire aflossing te stemmen

NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers roept de leden van de Eerste Kamer op om tegen de nieuwe hypotheekregels van het Kabinet te stemmen. Het wetsvoorstel ‘Herziening fiscale behandeling eigen woning’ zorgt onnodig voor rechtsongelijkheid tussen burgers, verstoort de woningmarkt en heeft allerlei vervelende bijverschijnselen en uitstralingen naar de bouw. Ook zorgt het voor extra bureaucratie en daarmee tot hogere uitvoeringskosten voor staat, burgers en bedrijfsleven. “Kort gezegd, het wetsvoorstel rammelt aan alle kanten.”

“Wetsvoorstel rammelt aan alle kanten”

De Eerste Kamer buigt zich binnenkort over het wetsvoorstel ‘Herziening fiscale behandeling eigen woning’. Deze herziening houdt in, dat kopers van een woning na 31 december 2012 alleen nog een nieuwe hypotheek op basis van een 100% annuïteit kunnen afsluiten. met andere woorden, met ingang van 1 januari moeten nieuwe hypotheken binnen een looptijd van 30 jaar volledig tenminste annuïtair worden afgelost. Bestaande hypotheken worden in het wetsvoorstel ontzien. De hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken blijft aftrekbaar, los van de vraag of men wel of niet aflost.
NVB wijst de Kamerleden er op, dat het kabinet met dit wetsvoorstel enerzijds de hoogte van de gezamenlijke hypotheekschulden wil terugbrengen en anderzijds de rentegevoeligheid van de rijksbegroting wil verkleinen. Maar beide doelen worden met het huidige voorstel volgens NVB zeker de eerste tien tot vijftien jaar niet of nauwelijks bereikt. Dit komt vooral omdat de maatregelen alleen voor nieuwe hypotheken gelden. De gezamenlijke hypotheekschuld zal daardoor maar heel langzaam verminderen.

Maar terwijl de doelen niet bereikt worden, is de prijs die ervoor betaald moet worden hoog en volgens NVB “veel te hoog”. “Het leidt tot ernstige rechtsongelijkheid tussen groepen op de woningmarkt, wat vervolgens een dramatische marktverstoring tot gevolg zal hebben, met daarmee weer samenhangend zeer negatieve uitstralingseffecten naar de bouw”,schrijft NVB in de brief aan de Eerste Kamer. Ook brengt het wetsvoorstel mensen met bestaande hypotheken in de problemen. Door de nieuwe hypotheekeisen kunnen aspirant-kopers immers nog minder geld lenen, waardoor de huizenprijzen verder zullen dalen. “Grote groepen huiseigenaren zullen nog meer ‘onder water raken’ dan nu al het geval is. Deze mensen worden als het ware een ‘gevangene’ van hun eigen huis, omdat ze niet meer weg kunnen. Dus ook aan de voorwaarde om bestaande gevallen te eerbiedigen wordt in de kern niet voldaan.”

Volgens NVB heeft het wetsvoorstel zoveel nadelen en is het zo slecht doordacht, dat er maar één actie mogelijk is: tegen stemmen.

Bron: NVB.nl

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl