Hugo de Jonge: de minister die nergens verstand van heeft

Hugo de Jonge: de minister die nergens verstand van heeft

Hugo de Jonge is van minister van Volksgezondheid doorgepromoveerd tot minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De vastgoedmarkt verwacht een groot fiasco onder zijn regie. Investeerders verlaten inmiddels de woningmarkt door de eindeloos uitdijende bouweisen en stijgende kosten, waardoor hun rendement verdampt. Het resultaat zal zijn: steeds minder middenhuurwoningen en stijgende huurprijzen in de vrije sector. Waarom hebben wij geen minister die ergens verstand van heeft, vraagt René Dercksen, Lijsttrekker Belang Van Nederland (BVNL) Provincie Utrecht zich af.

Na de coronapuinhoop gaat nu de woningmarkt eraan

Over het functioneren van Hugo de Jonge als minister van Volksgezondheid is al veel gezegd en geschreven, hoewel er in de mainstream media weinig aandacht was voor de WOB/WOO-verzoeken waaruit bleek dat veel van de coronamaatregelen niet waren gebaseerd op wetenschap of ervaringen elders, maar vooral op beeldvorming. En heeft iemand die € 5,1 miljard al teruggevonden trouwens?

Na de val van het kabinet Rutte III als gevolg van het toeslagenschandaal ging hetzelfde gezelschap gewoon verder alsof er niets gebeurd was. Basisschoolleraar Hugo de Jonge werd nu geparachuteerd als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Ook op dit terrein heeft Hugo de Jonge geen enkele relevante kennis en ervaring. Als je van niets weet, ben je overal inzetbaar. Dat dit gaat leiden tot een groot fiasco is een zekerheidje.

Woningmarkt: van ondergeschikt belang

Daar waar er wordt gesproken over de vastgoedmarkt, moet men overigens bedenken dat een feitelijke ‘woningmarkt’ nauwelijks nog bestaat. Niets is zo doodgeregeld als de ruimtelijke ordening. Regels omtrent het beschikbaar stellen van grond voor woningbouw bijvoorbeeld. Colleges van Gedeputeerde Staten in Utrecht, met en zonder VVD, weigerden veelal daartoe ruimte ter beschikking te stellen. Wij waren er twaalf jaar geleden al voorstander van om in de polder Rijnenburg (stad Utrecht) te bouwen. Die woningen zouden nu zo ongeveer worden opgeleverd, als het aan ons had gelegen. Woningen waar men behoefte aan heeft: eengezinswoningen met een parkeerplek. De huidige politici zijn echter helemaal niet bezig met het infarct op de woningmarkt. Ze zijn druk met windmolens, zonneakkers, gendergedoe, klimaat- en stikstofonzin. In de provincie Utrecht is een commissie al maandenlang aan het overleggen. Niet over hoe wij mensen een dak boven hun hoofd kunnen bieden, maar over het slavernijverleden. De woningmarkt is voor hen van totaal ondergeschikt belang.

Onuitputtelijke bouweisen

Als je dan al grond hebt waar je kan bouwen, zijn de bouweisen onuitputtelijk. Het moet klimaatneutraal, circulair, gasloos en natuurinclusief. En daar komen geregeld nog eens additionele eisen van gemeenten en provincies (materialenpaspoorten) bovenop. Dat klinkt allemaal goed, maar is peperduur en iemand moet het betalen. Eenvoudige nieuwbouwappartementen kosten daardoor tienduizenden euro’s meer. De kostprijs van eengezinswoningen ging in een jaar of zeven zelfs over de kop. Als gevolg van dit beleid worden de woningen kleiner en kleiner, waarover al die niets wetende politici dan weer hun verbazing uitspreken. En dan laat ik de stikstofwaanzin in dit stuk nog maar onbesproken.

De maatregelen die dit kabinet nu neemt zullen desastreus uitpakken. Niemand in het vastgoed verwacht iets anders.

Investeren is onaantrekkelijk

Door de lage en zelfs negatieve rente de afgelopen jaren hebben kleine private beleggers onder andere hun toevlucht gezocht in het vastgoed. Het behoeft nauwelijks betoog dat als je 3% of 4% rente krijgt op je spaarrekening de verleiding niet groot is om mét risico tegen 5% te investeren in vastgoed. Ook hier wreekt zich dus de falende euro. Die rente was zo laag omdat de ECB niet wil dat Griekenland en Italië zouden verdrinken in het euro-moeras. In de zoektocht naar rendement kwam men uit bij aandelen en ook vastgoed.

De verleiding om een woning te kopen voor je studerende kind is ook niet groot als er voldoende studentenwoningen zouden zijn. Die studentenwoningen zijn vrij massaal gebouwd de afgelopen jaren, maar er zijn intussen ook zo’n 40.000 buitenlandse studenten, want universiteiten verdienen daar geld mee, waardoor er ook nog eens nauwelijks in het Nederlands les gegeven wordt.

Er zijn niet te weinig studentenwoningen, er zijn te veel buitenlandse studenten, waaronder een kleine 4.000 Chinese. Kan het naïever?

Shabby huisjesmelkers

Dit kabinet behandelt de hele vastgoedmarkt als waren er alleen shabby huisjesmelkers. Misstanden moeten worden aangepakt. Hard. Zij die huurders manipuleren of zelfs bedreigen: de aanpak kan niet hard genoeg zijn, maar tienduizenden eerzame en belastingbetalende burgers verdienen echter hun boterham in het vastgoed. Een goede relatie van mij inventariseerde bij zijn huurders bij het uitbreken van de coronapandemie zelfs of er huurders in de problemen waren gekomen, om dan eventueel met hen een regeling te treffen. Bijvoorbeeld in de vorm van één of twee maanden huurvrij.

Kabinetten met de VVD en het CDA verhogen om de haverklap de overdrachtsbelasting. Nationale en internationale beleggers hebben grote portefeuilles en één procent verhoging betekent één procent verlaging van de waarde van de portefeuille. En bedenk, dit zijn veelal partijen die beleggen in de middenhuur. Voor pensioenen. Niet voor de lol of om huurders te pesten. Integendeel. Mijn ervaring is juist dat deze beleggers primair aandacht hebben voor een betaalbaar product. Een betaalbare woning.

Woningaanbod middenhuur zal afnemen

En juist in die middenhuur treft Hugo de Jonge maatregelen die desastreus zijn. Hij vindt de huren gewoon te hoog, dus past hij het woningwaarderingsstelsel aan waardoor de huren in de middenhuur fors naar beneden gaan. Verder nadenken verboden. Had hij een les economie gevolgd, dan had hij geweten dat als je het aanbod verhoogt de prijzen dalen. Het gevolg van zijn beleid is echter dat het aanbod fors zal afnemen. Institutionele beleggers behalen hun gecalculeerde rendementen niet meer en zullen dus gaan uitponden. Tegen een zo hoog mogelijk bedrag. Heimstaden, een grote Deense belegger, heeft dit zelfs openlijk aangekondigd.

Ook worden er voor particuliere beleggers nog eens extra maatregelen genomen in box 3 die hen keihard raken, waardoor het rendement volledig verdampt. Ook zij zullen noodgedwongen deze woningen gaan verkopen. Bedenk hierbij dat hier particulieren en MKB’ers bij zitten die verder geen pensioen hebben opgebouwd. Tot zover het rentmeesterschap van de CDA-minister.

Onbetrouwbare overheid

Dit alles zal dus resulteren in een sterk verminderd aantal middenhuurwoningen. Daarnaast zal er nog nauwelijks in dit segment gebouwd worden, want de door Hugo afgeroomde huuropbrengst weegt niet op tegen de hoge bouwkosten. Lekker gewerkt Hugo. Daarnaast zal er dus nog meer druk komen op de niet gereguleerde vrije sector. Daar zullen de huren verder stijgen.

Naast een aantal internationale investeerders die publiekelijk al hebben aangegeven de Nederlandse woningmarkt te verlaten heb ik er nog een aantal gesproken die dat ook doen. Nederland heeft een onbetrouwbare overheid, is de teneur. Een gevoel dat in het bedrijfsleven steeds breder gedragen wordt. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Incapabele ministers

Op een bijeenkomst van Vastgoed Belang stelde één van de aanwezigen de vraag der vragen aan Hugo de Jonge. Geparafraseerd: ”Waarom hebben wij geen minister die ergens verstand van heeft?” Deze meer dan relevante vraag hoefde echter door Rick Nieman (D66?) niet beantwoord te worden, terwijl dit de vraag is die aan elke bestuurder gesteld en beantwoord zou moeten worden.

Hoe eerder wij dus van dit kabinet met volstrekt incapabele ministers afscheid kunnen nemen, hoe beter het is. In ons aller belang. In het belang van Nederland.

Titelfoto: Hugo de Jonge door Roel Wijnants, CC BY-NC 2.0.

4.7/5 - (35 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl