Amsterdamse corporaties kunnen kosten verhuurdersheffing niet opvangen

Amsterdamse corporaties kunnen kosten verhuurdersheffing niet opvangen

‘In 2017 komen de corporaties in de regio Groot-Amsterdam 40 miljoen euro tekort’, zegt Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). De Amsterdamse woningcorporaties kunnen hun bijdragen aan de verhuurdersheffing van het Rijk niet compenseren met extra inkomsten door het gewijzigde huurbeleid, blijkt uit de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer van 28 februari 2013.

Negatief saldo

Zelfs wanneer de Amsterdamse corporaties alle mogelijkheden voor huurverhoging volledig benutten, bieden deze extra opbrengsten niet de ruimte om de kosten van de heffing op te vangen, zegt Van Harten. ‘In de brief schrijft minister Blok dat in Groot-Amsterdam het saldo extra huuropbrengsten en heffing als percentage van de totale huursom negatief uitvalt, namelijk – 1,75 procent.’

Hoge WOZ-waarden

Dit komt doordat de minister in het recente woonakkoord de maximale huurhoogte niet meer koppelt aan 4,5 procent van de WOZ-waarde. De grondslag van de verhuurdersheffing is echter nog wel gebaseerd op de WOZ-waarde. ‘Omdat die waarden in Amsterdam hoog zijn, worden de Amsterdamse corporaties zwaarder door het Rijk aangeslagen’, zegt Van Harten.

Bron: Aedes

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl