VEB heeft meer tanden dan Vastgoed Belang en Consumentenbond: start rechtszaken over onrealistische belastingaanslag voor vermogende particulieren

VEB heeft meer tanden dan Vastgoed Belang en Consumentenbond: start rechtszaken over onrealistische belastingaanslag voor vermogende particulieren

De fiscus wil Nederlandse huishoudens aanslaan voor onrealistisch hoge rendementen op hun beleggingen in 2022. De VEB zint op actie en vraagt beleggers om informatie.

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), de belangenbehartiger van beleggers, zoekt beleggers voor proefprocessen tegen de vermogensrendementsheffing en excessen van de overbruggingswet box 3. De VEB wil een aantal verschillende gevallen voorleggen aan de rechter. De belangenbehartiger schat dat zo’n 300.000 tot 500.000 beleggers gedupeerd worden door de manier waarop de belasting op vermogen nu is geregeld.

Deze houding staat in schril contrast met de pappen-en-nathouden-houding van Jack de Vries van Vastgoed Belang. Hoewel de vereniging voor vastgoedbeleggers recent een advocaten dienst lanceerde, wenst de belangbehartiger vooral te blijven communiceren met de politiek. Nu de particuliere vastgoedbeleggers worden overspoeld met een tsunami van nieuwe regels bleef het angstvallig stil vanuit de ‘usual suspect’ van de eerste zaken. De vraag is of het proactief in gesprek vanuit Vastgoed Belang blijven we het gewenste effect heeft gehad. Zijn vastgoedbeleggers niet beter af door een andere belangenbehartiger?

Het uitgangspunt van de box 3-belasting zou moeten zijn: je betaalt belasting over het behaalde rendement op je spaartegoeden en beleggingen. Geen (positief) rendement betekent ook geen aanslag. De fiscus denkt daar anders over. Zo moesten spaarders afgelopen jaren belasting betalen over opbrengsten die ze, gezien de ultralage spaarrentes, nooit hadden behaald. De rechter moest er aan te pas komen om die fout terug te draaien; wie tijdig bezwaar maakte, kreeg de te veel betaalde belasting terug.

Voor huishoudens die een deel van hun vermogen beleggen, speelt eenzelfde probleem. De Belastingdienst blijkt niet in staat om de rendementen van iedereen precies te becijferen en gaat daarom jaarlijks uit van een bepaald percentage (dat per jaar kan verschillen). De rechter oordeelde eerder dat dit rendement de werkelijkheid zo dicht mogelijk moet benaderen, maar daar lijkt de fiscus geen gehoor aan te geven.

Voor 2022 gaat de Belastingdienst ervan uit dat huishoudens ruim 5,5 procent rendement hebben behaald op hun beleggingen. Dat staat in schril contrast met cijfers van DNB waaruit blijkt dat beleggers in 2022 een gemiddeld vermogensverlies van 14 procent hebben moeten slikken.

De VEB vindt die handelwijze in strijd met de uitgangspunten die de wetgever heeft gesteld voor vermogensrendementsheffing en overweegt een gang naar de rechter om een eerlijke behandeling van beleggers af te dwingen.

5/5 - (1 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl