Nieuws

Regio Holland boven Amsterdam wil snel 40.000 extra woningen bouwen

woensdag 18-07-2018,

De Amsterdamse woningmarkt staat al jaren stevig onder druk. Dat is te zien aan de woningschaarste, maar ook aan de gestegen prijzen van vastgoed in Amsterdam en de directe regio. De regio Holland boven Amsterdam biedt aan om Amsterdam en de omliggende gemeenten te ondersteunen door de bouw van 40.000 extra woningen in de regio.
De regio is in toenemende mate populair onder Amsterdammers met verhuisplannen. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een toenemende druk op de woningmarkt in plaatsen als Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard, Castricum, Heiloo, Schagen en Uitgeest. Holland boven Amsterdam kan 40.000 extra woningen realiseren om die druk op te vangen. De regio doet daarom het aanbod om extra woningen te bouwen.

De Noord-Hollandse economie is krachtig en groeit sterk. Er is een krapte op de arbeidsmarkt en de populariteit van Noord-Holland is ook terug te zien in de vraag op de regionale woningmarkt.
Woningprijzen stijgen en het vinden van een betaalbare woning wordt voor velen steeds lastiger. Vooral in Amsterdam en de omliggende gemeenten is de druk groot. De verdringing op de woningmarkt van Noord-Holland Noord vanuit de regio Amsterdam neemt steeds meer toe. De regio is ontdekt als aantrekkelijk alternatief voor de dure en overvolle Amsterdamse regio, waardoor krapte op de woningmarkt sterk is toegenomen.

Jelle Beemsterboer, wethouder van de gemeente Schagen en bestuurlijk woordvoerder namens de regio; “Met dit bod wil de regio gehoor geven aan de oproep van inwoners, de markt en de landelijke politiek om de woningbouw te versnellen. De enige manier om krapte op de woningmarkt op te lossen is door snel meer te bouwen, dat is precies wat we van plan zijn. Wij rekenen op steun vanuit andere overheden voor versnelling van de woningbouw in onze regio.”

Locaties

Kansrijke locaties voor nieuwe woningbouw zijn o.a.: Kanaalzone en binnenstad Alkmaar, Hollenkwartier en Poort van Hoorn,Stationsomgeving Heerhugowaard, Zandzoom en Stationsomgeving Uitgeest.

Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN; “In steden als Alkmaar en Hoorn en kernen als Heerhugowaard, Castricum, Uitgeest, Schagen en Heiloo kan men een aantrekkelijke woning vinden terwijl Amsterdam prima te bereiken is. Bewoners en ondernemers trekken zich niets aan van grenzen tussen bestuurlijke regio’s. Door de bouw van extra woningen ontlasten we ook de krapte voor mensen uit de regio die een woning zoeken. Niet door een grootschalige, anonieme woongebieden te gaan ontwikkelen, maar door aantrekkelijke woonmilieus op karakteristieke plekken te ontwikkelen waar de marktdruk vanuit de regio Amsterdam groot is.”

Goede aansluiting

Holland boven Amsterdam kiest hiervoor bewust voor groenstedelijke en centrum-stedelijke woonmilieus (relatief dichtbebouwd). Deze gebieden sluiten goed aan bij de karakteristiek van de regio en de verhuisbewegingen laten zien
dat doelgroepen voor dit soort woonmilieus onvoldoende betaalbare alternatieven hebben in Amsterdam en de omliggende kernen. Het zijn milieus met een woningdichtheid van 30 tot 50 woningen per hectare: niet het dorpse of hoog-stedelijke wonen, maar vooral de tussengelegen categorie. Milieus voor huishoudens die een betaalbare, vaak grondgebonden woning zoeken in een aantrekkelijk omgeving. Dit is mogelijk in een compact milieu met intensieve laagbouw en compacte gezinswoningen.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “De woningopgave in ons land is enorm. In de Woonagenda hebben we met elkaar afgesproken jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te bouwen. Over waar die moeten komen, is Bouwend Nederland in gesprek met overheden. Holland boven Amsterdam gaat voortvarend aan de slag, om voldoende goede woningen te realiseren op de juiste locaties. De regio gaat hierover in gesprek met de MRA. Wat mij betreft, kunnen andere regio’s daar een voorbeeld aan nemen”

Bidbook

De 18 gemeenten in Holland boven Amsterdam hebben een bidbook ontwikkeld waarin omschreven staat op welke locaties Noord-Holland Noord de komende jaren de 40.000 extra woningen kan bouwen. Met het bod wil de regio de krapte op de woningmarkt oplossen, de MRA steunen in hun taakstelling en gehoor geven aan de oproep van minister Ollongren om de woningbouw te versnellen.

Klik HIER om het bidbook “Holland boven Amsterdam, Wonen in Noord-Holland Noord” in te zien.
Tevens treft u hier beeldmateriaal aan.

Bron: Bouwend Nederland


(advertentie)

Verder in het nieuws

vr
31-08
Ook bij de nieuwbouw lijkt de wal nu echt het schip te keren
wo
29-08
Woningwaarde in 2018 gemiddeld 6,5 procent omhoog
di
28-08
Stijgende WOZ-waarde problematisch voor huurders
do
23-08
36 duizend bouwvakkers teruggekeerd in de bouw
do
23-08
Aantal woningverkopen blijft dalen
wo
22-08
Kamerprijzen vaak veel te hoog
wo
22-08
Koopwoningen 9 procent duurder in juli
ma
20-08
Huurwoning nog lang niet energiezuinig genoeg
vr
17-08
VEH: Nationale Hypotheek Garantie is veel te duur
wo
15-08
CBS: economie bloeit
vr
10-08
Woningaanbod op koopwoningmarkt steeds nijpender
do
09-08
Aanbod sociale huurwoningen steden fors gedaald
di
07-08
Ouderen overwegen vaker een verhuizing
ma
06-08
'Buitenlandse studenten makkelijke prooi voor huisjesmelkers'
do
02-08
Steeds meer huurwoningen in handen van beleggers
wo
01-08
Woning verkopen? Juli en december beste maanden
vr
27-07
Noord-Holland en Bouwend Nederland zetten in op circulair bouwen
di
24-07
Prijzen op recordhoogte, krapte op woningmarkt
di
24-07
Steeds meer bewoners 4 grote steden verlaten hun stad
ma
23-07
Veel startende huurders tussen wal en schip
wo
18-07
Regio Holland boven Amsterdam wil snel 40.000 extra woningen bouwen
wo
18-07
Ouderen blijven relatief veel huizen kopen
di
17-07
Steden vragen VN om hulp tegen oververhitte woningmarkt
vr
13-07
Nederlandse huizenprijzen stijgen harder dan Europees gemiddelde
do
12-07
Stemming woningmarkt negatief door hoge prijzen en aanbodtekort
wo
11-07
Akkoord: geplande nieuwbouw zo mogelijk zonder aardgas
di
10-07
Kopers in krappe woningmarkten zien niet vaker af van voorbehouden
vr
06-07
Het dilemma van de bouwondernemer: gasloze nieuwbouw of aansturen op meer innovatie?
di
03-07
Recordaantal meters kantoorruimte gesloopt en herbestemd naar woningen
ma
02-07
Steeds meer bewoners vier grote steden verlaten hun stad
vr
29-06
Minder mensen verhuisd in eerste kwartaal 2018
do
28-06
Tekort seniorenwoningen vraagt om regie
wo
27-06
VEH: Te weinig parkeerplekken bij nieuwbouw
ma
25-06
Prijzen koopwoningen op hoogste niveau ooit
ma
25-06
VEH: Klimaatakkoord moet haalbaar en betaalbaar zijn
wo
20-06
Minder woningen verkocht, meer hypotheken verstrekt
di
19-06
Amsterdammers wonen het krapst
ma
18-06
Energieprijzen per 1 juli omhoog
do
14-06
Woningtekort: hoe kom je van zorg tot een aanpak?
do
14-06
Aantal huisuitzettingen bij woningcorporaties weer lager
bekijk oudere nieuwsberichten...