Steeds meer stedelingen verlaten stad

Steeds meer stedelingen verlaten stad

Steeds meer mensen verlaten de grote steden. Uitzondering is Rotterdam dat juist meer inwoners trekt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Amsterdam verloor afgelopen jaar met de meeste inwoners. Ruim 39.000 hoofdstedelingen zochten toen hun heil elders. Dat zijn er bijna 10.000 meer dan in 2013. Voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008, vertrokken meer Amsterdammers dan er bij kwamen.

Den Haag kromp in 2015 met ongeveer 1.700 inwoners. De Hofstad zwaait bijna ieder jaar meer mensen uit dat ze verwelkomt, maar sinds 2013 loopt het aantal vertrekkers sterk op.

Naar Utrecht verhuizen juist meer mensen dan er vertrekken, maar het verschil daartussen wordt wel steeds kleiner. Utrechters die de stad verlaten, blijven over het algemeen wel in de buurt wonen, zoals in buurgemeenten Zeist, De Bilt of Nieuwegein.

Rotterdam is de enige grote stad die meer mensen trok. Per saldo kreeg de Maasstad er 1.500 inwoners na binnenlandse verhuizingen bij. Tussen 2008 en 2013 hield het aantal nieuwelingen en vertrekkers elkaar in evenwicht. Voor 2008 was het aantal vertrekkers ieder jaar groter dan de aanwas.

Overigens hebben de vertrekkers weinig invloed op de totale populatie van de grote steden. Die blijft vooral door immigratie groeien. Daarbij komt dat in de steden veel meer baby’s worden geboren dan er mensen overlijden. Vooral in Amsterdam en Utrecht is dit het geval.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl