Deuren kiezen voor een nieuwbouwwoning

Deuren kiezen voor een nieuwbouwwoning

In steeds meer nieuwbouwprojecten geeft de aannemer/bouwer de mogelijkheid om deuren naar eigen smaak en stijl direct in de woning te laten installeren. In het algemeen wordt er een keuze aangeboden in binnendeuren. De voordeur en achterdeur(en) zijn in de meeste bouwplannen gelijk en geven een rustige uitstraling aan een woonblok of woonwijk. Wat is verstandig om te kiezen en waar moet je op letten?

Opdekdeuren worden het meeste toegepast

De meeste nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met metalen kozijnen met een bovenlicht met helderglas en een opdekdeur. Opdekdeuren herken je het makkelijkste aan de opdekrand van de deur aan één zijde buiten het kozijn uitsteekt. De opdekrand van het opdekdeur is meestal schuin. De standaard kleur van de opdekdeur is RAL 9010 en wordt aan speciale scharnieren afgehangen. Paumelle scharnieren is de juiste benaming. De meeste opdekdeuren in Nederland zijn Svedex deuren en worden ook in Nederland geproduceerd.

Voordelen van een opdek binnendeuren

Een opdekdeur kan je vaak direct afhangen zonder aanpassingen te maken aan de deur of het kozijn. Scharnieren worden niet met schroeven vastgezet, maar direct door middel van een pen met schroefdraad in de opdekdeur gedraaid. Opdekdeuren van Svedex en vele andere merken zijn al afgelakt waardoor schilderwerk bespaart wordt. Het afhangen van een opdekdeur is hierdoor heel eenvoudig gemaakt en is door iedere doe-het-zelver eenvoudig zelf te doen.

Waarom kiezen voor stompe deuren?

Een stompe deur is de andere keuze. Een stompe deur is een deur die vroeger het meeste werd toegepast. Een standaard deurkozijn waar de deur helemaal invalt en die wordt afgehangen met “gewone scharnieren” waar per zijde 3 schroeven in worden gedraaid. De deurkozijnen worden dan afgewerkt met een architraaf / deurlijst om de combinatie van deur en kozijn mooi af te werken.
Een stompe deur afhangen is veel meer werk dan een opdekdeur en moet altijd nog geschilderd worden. Veel werk, maar staat hoog op het wensenlijstje van de nieuwe bewoners. De sfeer van stompe deuren met mooie deurlijsten wordt als meerwaarde ervaren.

Wat zijn de kosten?

Het is niet aan te geven wat de exacte kosten zijn om te kiezen voor een andere niet standaard binnendeur. De prijs voor een afgelakte paneeldeur is anders dan een zwarte industriële deur met glas. Wat wel aan te geven is dat een opdekdeur zelf eenvoudig is te vervangen is. De aannemer of bouwer zal altijd de adviesprijs van de nieuwe deuren berekenen. De aanpassingen in de bouwtekening en kans op fouten en schade aan dure deuren worden meegenomen in het meerwerk. Bij elkaar lopen de kosten best op. Advies is de opdekdeuren achteraf te kopen en zelf te verwisselen.
Opdekkozijnen achteraf te vervangen door stompe kozijnen is een tijdrovende en kostbare zaak. Het advies is dit direct in de nieuwbouw mee te laten nemen. De meerprijs zal niet gering zijn maar het gemak is zeer groot. Niets zo vervelend om direct in een nieuwbouwwoning te gaan slopen met de gevolgen van dien. Denk aan het aanpassen van plinten, stucwerk, metselwerk boven de nieuwe stompe kozijnen, enz. Om geld te besparen zou je altijd nog kunnen kiezen om de deuren en kozijnen zelf af te lakken.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl