Hoe gevaarlijk is asbest?

Hoe gevaarlijk is asbest?

De meest voorkomende manier waarop asbestvezels het lichaam binnendringen is via de ademhaling. In feite wordt asbesthoudend materiaal over het algemeen niet als schadelijk beschouwd, tenzij het stof of vezels in de lucht afgeeft die kunnen worden ingeademd of ingeslikt. Veel van de vezels komen vast te zitten in de slijmvliezen van neus en keel, waar ze kunnen worden verwijderd, maar sommige kunnen diep in de longen terechtkomen of, als ze worden ingeslikt, in het spijsverteringskanaal. Eenmaal in het lichaam kunnen de vezels gezondheidsproblemen veroorzaken. Voorkom dit door een deskundig bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van asbest voordat je een nieuw huis of gebouw bouwt op het erf. Bekijk hier de kosten hiervan, terwijl je in dit artikel meer leest over het gevaar van asbest.

Asbest is het gevaarlijkst wanneer het brokkelig is. De term “brokkelig” betekent dat het asbest gemakkelijk met de hand verbrokkelt, waardoor vezels in de lucht vrijkomen. Asbesthoudende plafondtegels, vloertegels, onbeschadigde laboratoriumkastbladen, dakspanen, branddeuren, bevelshingles, enz. zijn niet erg brokkelig en laten doorgaans geen asbestvezels vrij, tenzij ze op een of andere manier worden verstoord of beschadigd. Aangezien asbestvezels moeilijk te vernietigen zijn, kan het lichaam ze niet afbreken of verwijderen als ze eenmaal in de longen of het lichaamsweefsel zitten. Er zijn drie primaire ziekten die in verband worden gebracht met blootstelling aan asbest:

Asbestose

Asbestose is een ernstige, chronische, niet-kankerachtige aandoening van de luchtwegen. Ingeademde asbestvezels verergeren het longweefsel, waardoor het littekens gaat vormen. Het risico op asbestose is minimaal voor wie niet met asbest werkt; de ziekte wordt zelden veroorzaakt door blootstelling in de buurt of in het gezin. Degenen die gebouwen renoveren of slopen die asbest bevatten, kunnen een aanzienlijk risico lopen, afhankelijk van de aard van de blootstelling en de voorzorgsmaatregelen die genomen zijn.

Longkanker

Longkanker veroorzaakt het grootste aantal sterfgevallen als gevolg van blootstelling aan asbest. De incidentie van longkanker bij mensen die rechtstreeks betrokken zijn bij de winning, het malen, de vervaardiging en het gebruik van asbest en asbestproducten is veel hoger dan bij de bevolking in het algemeen. Mensen die aan asbest zijn blootgesteld en ook aan een ander carcinogeen – zoals sigarettenrook – zijn blootgesteld, hebben een aanzienlijk groter risico om longkanker te krijgen dan mensen die alleen aan asbest zijn blootgesteld. Uit één studie bleek dat asbestwerkers die roken ongeveer 90 keer meer kans hebben om longkanker ontwikkelen dan mensen die niet roken of aan asbest zijn blootgesteld.

Mesothelioom

Mesothelioom is een zeldzame vorm van kanker die meestal voorkomt in de dunne membraanbekleding van de longen, de borstkas, de buik en (zelden) het hart. Mensen die werken in asbestmijnen, asbestfabrieken en -fabrieken en scheepswerven waar asbest wordt gebruikt, en mensen die asbestisolatie vervaardigen en installeren, lopen een verhoogd risico op mesothelioom. Dat geldt ook voor mensen die samenwonen met asbestwerkers, in de buurt van asbestmijnen, in de buurt van fabrieken met asbestproducten of in de buurt van scheepswerven waar het gebruik van asbest grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht heeft opgeleverd.

1/5 - (2 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl