In 3 stappen naar een smart home

In 3 stappen naar een smart home

Eigenlijk wil iedereen in een smart home wonen, we hebben alleen niet allemaal zin om allerlei apparaten te installeren en apps te configureren. Je woning slimmer maken is tegenwoordig lang niet meer zo ingewikkeld als voorheen, je hoeft er geen specialist voor in te schakelen. Het mag wel, bijvoorbeeld via een dealer van raamdecoratie of regel het zelf online via een website als Poweredblinds. Hoe je het ook aanpakt, door in stappen te werken kom je sneller tot het gewenste resultaat. De voornaamste 3 stappen hebben we op deze pagina voor je opgesomd.

Stap 1: Slimme producten

Er zijn steeds meer ‘slimme’ producten in de handel, helaas zijn ze niet allemaal met elkaar te combineren. Een ‘vertaler’ zoals de TaHoma Switch zorgt ervoor dat jouw Nest luidspreker samenwerkt met je Hue lampen en elektrische gordijnen van Somfy. Waarom heb je een speciale router nodig? Omdat je anders niets kunt zonder internet. Er zijn goedkope ‘smart’ lampen die zonder actieve internetverbinding niet te bedienen zijn. Controleer dus of de slimme producten die je wilt installeren werken met jouw centrale systeem.

Er wordt vaak gedacht dat slimme raamdecoratie alleen mogelijk is met rolgordijnen en andere soorten verticaal bewegende gordijnen. Dit klopt niet want je kunt wel degelijk horizontale schuifgordijnen automatiseren. Dit is mogelijk door een slimme gordijnrails op te hangen. Het maakt dan eigenlijk niet uit wat voor een soort gordijnen je ophangt, ze worden in beweging gebracht door het elektrische systeem in de gordijnrails. Zo kun je de gordijnen openen en sluiten met een knop, een afstandsbediening of met een app. Er zijn ook ‘no touch’ sensoren die werken op basis van een handbeweging in de buurt van de sensor. Dit is allemaal heel praktisch maar er is nog veel meer mogelijk met een smart home.

Stap 2: Huisautomatisering

Het is eventjes leuk om de kleuren van de verlichting met een app in te stellen of de gordijnen te openen, sluiten, openen en weer sluiten. Maar dan mis je de ware potentie van huisautomatisering. Het is namelijk de bedoeling dat die slimme toepassingen ook werken zonder jouw input. Denk aan gordijnen op de slaapkamer die openen in de ochtend zodat je wakker wordt door de zon. Of een lamp die automatisch inschakelt als je naar het toilet gaat. Met timers, voorkeuze scenario’s en sensoren kun je de woning echt automatiseren. En daar profiteer je ook van als je niet thuis bent.

Stap 3: Veiliger wonen

Maak het jezelf eenvoudig en begin met een bezoek aan somfy.nl. Hier vind je niet alleen de TaHoma Switch om slimme apparaten aan elkaar te koppelen, je kunt hier ook informatie vinden over elektrische raamdecoratie en huisbeveiliging. Denk aan een slimme IP-camera die weet wie er voor de deur staat. Geef door aan de postbezorger dat het pakje bij de deur gezet mag worden via de intercom functie. Zelf zit je op het werk met een smartphone maar het klinkt alsof je in de gang staat. Installeer slimme rookmelders die niet alleen geluid maken maar ook berichten sturen naar smartphones en slimme horloges van alle gezinsleden of externe hulpverleners.

Kies eerst de slimme toepassingen in huis, ga ze na installatie automatiseren en integreer persoonlijke beveiliging voor een smart home zonder kopzorgen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl