Toepassing van hout bij een nieuwbouwproject 

Toepassing van hout bij een nieuwbouwproject 

De realisatie van nieuwbouw bestaat uit verschillende fasen. Nadat het ontwerp van de woning is uitgedacht, komt men al snel uit bij de materiaalkeuze. Zo kan een woning gerealiseerd worden met de toepassing van beton en staal, maar ook met houtskeletbouw. Zeker in de Scandinavische landen en bijvoorbeeld in Schotland wint de toepassing van houtskeletbouw om verschillende redenen sterk aan populariteit in de afgelopen jaren. Wat maakt hout tot zo’n populair bouwmateriaal? Hoe zit het met de toepassing van houtskeletbouw in Nederland? Dit artikel vertelt je er meer over. 

Niet alleen voor de structuur van de woning wordt vaak gekozen voor het gebruik van houten elementen. Datzelfde geldt voor de uiteindelijke afwerking ervan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hout voor het realiseren van een tussenmuur of een voorzetwand, voor de realisatie van een ombouw rond de kast in de slaapkamer of op zolder, enzovoorts. Je kunt hierbij verschillende soorten hout gebruiken. Kijk eens op een website als www.houthandelonline.nl om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. 

Houtskeletbouw een hele duurzame keuze bij nieuwbouw

Een van de voornaamste voordelen van houtskeletbouw is de duurzaamheid ervan. Hierbij geldt dat er verschillende vormen van duurzaamheid kunnen worden onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-uitstoot bij de productie van het materiaal. Waar hout in beginsel CO2 opslaat, geldt voor beton en staal dat hierbij voornamelijk CO2 wordt uitgestoten. De impact van die laatste twee materialen op de verandering van het milieu en klimaat is daarmee groter. Duurzaamheid van houtskeletbouw zit ook in de herbruikbaarheid ervan. 

Circulair bouwen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het doel van de bouwsector is om naar een situatie toe te werken, waarbij het merendeel van bestaande bouwwerken opnieuw gebruikt kan worden bij de realisatie van nieuwbouw. Zo wordt het milieu en klimaat zo min mogelijk belast. Het hergebruik van hout is vele malen makkelijker dan dat van bijvoorbeeld beton. 

Brandveiligheid van hout niet minder dan die van staal

Ten onrechte wordt soms gedacht dat houtskeletbouw een woning minder brandveilig maakt. Het tegendeel is waar! Al moet hierbij worden opgemerkt dat staal normaliter een sterker materiaal is dan hout. Bij massief hout kost het relatief veel tijd, voordat het materiaal vlam vat. Probeer zelf maar eens een massief blok hout in brand te steken met bijvoorbeeld een lucifer. Op het moment dat het hout vlam vat zal dit verkolen. Het verkolen van het hout maakt dat er een isolerende laag ontstaat rondom de kern hiervan. Op deze manier levert het materiaal nauwelijks aan draagkracht in, wat het instortingsgevaar beperkt bij een woning. Dit betekent vanzelfsprekend niet dat het instortingsgevaar er helemaal niet is; naarmate de brand vordert neemt het risico hierop toe.

Bij het gebruik van staal in de structuur van een nieuwbouwwoning zal het staal als gevolg van de hoge temperaturen bij een brand smelten. Dat smelten leidt ertoe dat het instortingsgevaar groeit. 

Hout is een eenvoudig te bewerken materiaal

Voor zowel de toepassing van hout voor de structuur van een nieuw te bouwen woning als voor de afwerking hiervan geldt, dat het hout eenvoudig te bewerken is. Het maakt bij bijvoorbeeld de afwerking dat maar weinig ervaring en gereedschap benodigd is, om met hout aan de slag te kunnen gaan. Daar komt bij dat online hout bestellen de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden is. De benodigde houten
elementen worden vaak al binnen enkele werkdagen bij je thuis afgeleverd. Zo kun je direct aan de slag gaan! 

In de houtskeletbouw wordt steeds vaker gekozen voor prefab elementen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de toepassing van beton. Bij een prefab bouwmethode wordt een groot deel van de benodigde elementen in de constructie van een nieuwbouwhuis op externe locatie voorbereid. Op deze manier kan een pand snel in elkaar worden gezet en blijft de overlast van de bouwwerkzaamheden op de bouwplaats zelf beperkt. 

Minder vocht in nieuwbouwwoning bij oplevering

Wanneer je een nieuwbouwwoning opgeleverd krijgt met een structuur van beton, zit hier vaak nog veel vocht in. Het is om deze reden dat wordt afgeraden om wanden direct te stucen of bijvoorbeeld te beginnen aan het afwerken van de trap. De woning zal in de eerste maanden nog flink werken, wat kan leiden tot kleine scheuren in de afwerking van wanden. Bij de realisatie van een betonnen bouwwerk wordt vaak al
snel zo’n duizend liter water gebruikt, dat bij de oplevering van het pand nog niet uit de woning getrokken is. Hout is een relatief droog materiaal, waardoor de luchtvochtigheid in de woning bij oplevering al aanmerkelijk lager zal zijn.  Tegelijkertijd brengt hout een risico met zich mee op dit vlak. Een onzorgvuldige uitvoering bij de realisatie van een nieuwbouwwoning kan ertoe leiden dat er vocht in
het houten skelet van de woning trekt. Vocht en hout gaan slecht samen; het materiaal zal gaan schimmelen en rotten. Bij een zorgvuldige realisatie van de houtskeletbouw zal hiervan echter geen sprake zijn.

Zelf aan de slag gaan met de afwerking van je woning 
Waar je voor de toepassing van houtskeletbouw zeer waarschijnlijk een aannemer en vakman inschakelt, hoeft dat niet noodzakelijkerwijs ook bij de afwerking van de woning. Op het internet vind je tegenwoordig hele praktische instructies en stappenplannen, die je helpen zelf een ombouw of bijvoorbeeld voorzetwand te creëren. Vaak staat in zo’n instructie of stappenplan direct aangegeven welke materialen, gereedschappen en houten componenten je nodig hebt. Is dat niet het geval? Zorg dan dat je de verschillen tussen de diverse houtsoorten kent. Het ene materiaal is bijvoorbeeld veel geschikter voor een vochtige ruimte, dan het andere. 

Gebruik hout voor de afwerking van je tuin 
Niet alleen in huis kun je hout gebruiken om tot een fraaie afwerking van je woning te komen. Ook buitenshuis komt het materiaal van pas. Creëer bijvoorbeeld een overkapping in de tuin, zodat je ook tijdens een zomers buitje een plek hebt om van je tuin te kunnen genieten. Of denk aan een houten schutting om straks te profiteren van enige privacy in de tuin. In het beide gevallen is het verstandig om het hout op
een betonnen basis te plaatsen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl