BVNL pleit voor bindende referenda over windmolens en zonneparken op land

BVNL pleit voor bindende referenda over windmolens en zonneparken op land

Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens bij. Voor zonneparken zijn maar liefst 68.900 voetbalvelden ingetekend. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in de achtertuin en velden vol zonneparken die ons landschap ontsieren. Maar alle petities, protestacties, inspreken door de burgerij bij gemeenten ten spijt, het verzet is aan dovemansoren besteed.

Gepasseerd en niet serieus genomen

Bewoners mogen pas iets zeggen op de inspraakavond, als er eigenlijk al niets meer te zeggen valt. Mensen voelen zich gepasseerd en niet serieus genomen. Om daar verandering in te brengen heeft de nieuwe partij Belang Van Nederland (BVNL) deze donderdag in een Kamerdebat klimaat gepleit voor referenda over windmolens en zonneparken op land. BVNL stelt voor om per provincie bewoners zich te laten uitspreken over de bouw van windmolens en het aanleggen van zonneparken.

“Eind vorig jaar nog bleek de Provinciale Staten van Noord-Holland onterecht een referendumverzoek over windmolens geblokkeerd te hebben. Dat bleek uit een advies van de Hoor- en Adviescommissie (HAC) van de provincie. BVNL roept klimaatminister Jetten (D66) op om er bij alle 12 provinciebesturen op aan te dringen om per provincie een referendum uit te schrijven over de bouw van windmolens en het aanleggen van zonneparken.”

Verloedering van het landschap

Alle mensen die demonstreren of anderszins in verzet komen tegen de windturbines en zonneparken vragen zich af waarom deze er per se moeten komen. Van Haga: “Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en toenemende weerstand van burgers.”

BVNL wil dat minister Jetten de veiligheid van windmolens kan garanderen. “Daarom eisen wij een APK-keuring voor alle oudere turbines. Die moet worden gedaan door een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld de Inspectie Leefomgeving en Transport”, aldus Van Haga, die daarbij wijst naar het advies van emeritus hoogleraar windenergie Gerard van Bussel. Die kwam met zijn advies na het breken van een windmolen in Zeewolde, waarvan de brokstukken op een verlaten dijk vielen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl