Gemeente Rotterdam wil nieuwe banen creëren met investeringen in versnelling energietransitie

Gemeente Rotterdam wil nieuwe banen creëren met investeringen in versnelling energietransitie

De gemeente Rotterdam heeft 15 nieuwe projecten vastgesteld om de energietransitie te versnellen. In september 2019 ging de gemeente van start met het uitvoeringsplan Energietransitie met 37 projecten, dat plan wordt nu aangevuld tot 52 projecten. Met de extra projecten wil het stadsbestuur ook zorgen voor nieuwe bedrijvigheid en honderden extra banen.

De gevolgen van de coronapandemie raken veel Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven in hun portemonnee. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) wil daarom met de 15 projecten twee doelen bereiken: “We zorgen voor energiebesparing en opwek schone energie met het isoleren van woningen en het aanleggen van zonnepanelen en tegelijkertijd stimuleren we met die projecten lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid. We pakken 2 crises in 1 keer aan: de klimaatcrisis en de economische crisis”.

Zonnepanelen

In de projecten worden duurzame doelen gecombineerd met het stimuleren van werkgelegenheid, het vergroten van de koopkracht en het zorgen voor extra omzet voor Rotterdamse bedrijven. Zo gaat de gemeente in het project ‘Maak werk van zon’ samenwerken met energiecoöperaties om zonnepanelen aan te leggen op daken van schoolgebouwen, sportkantines en bedrijven. Ook komt er een pakket voor bedrijven, waarin zij worden ontzorgd bij het realiseren van zonne-energie op het dak. Daarnaast gaat de gemeente een kant-en-klaar pakket aanbieden voor woningeigenaren voor het aanleggen van zonnepanelen en het isoleren van hun huis. Met de projecten worden 50.000 zonnepanelen gerealiseerd, dat is goed voor een besparing van 8670 ton CO2.

Energievouchers

Rotterdamse VVE’s krijgen ondersteuning bij de verduurzaming van hun panden met praktisch advies, onder andere over technische mogelijkheden en subsidieopties. Voor VVE’s, woningeigenaren, huurders en bedrijven die willen verduurzamen, komt er ook Een extra financiële ondersteuning in de vorm van energievouchers. Met deze waardebonnen kunnen zij energiebesparingsmaatregelen of -producten inkopen bij Rotterdamse ondernemers.

Energietransitiefonds

Het stadsbestuur heeft tevens aangekondigd voornemens te zijn een Energietransitiefonds oprichten. Met dit fonds wil de gemeente aantrekkelijke leningen gaan aanbieden aan ondernemers, VVE’s, bewoners en aan grote duurzame investeringen in de haven en de stad. Het Energietransitiefonds zal in het najaar van start gaan.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl