NHG-hypotheek met verduurzamingsmaatregelen in de lift

NHG-hypotheek met verduurzamingsmaatregelen in de lift

Tot eind oktober dit jaar hebben maar liefst 18.000 klanten energiebesparende maatregelen meegefinancierd met een NHG-hypotheek. Bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het gemiddeld leenbedrag bij NHG voor verduurzamingsmaatregelen bedraagt €9.710.

Tot eind oktober zijn er ruim 114.000 leningen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Daarvan hebben 18.000 klanten energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Dat is 16% van de totale instroom dit jaar. De toename in de cijfers zien we zowel bij bestaande klanten als bij nieuwe klanten. Het aandeel nieuwe klanten dat verduurzaamde zorgde voor de grootste toename, namelijk 58% (10.500). De andere groep betreft klanten met een bestaande NHG-hypotheek die deze hebben overgesloten of verhoogd. NHG biedt verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Met het Energiebespaarbudget kunnen klanten 6% meer hypotheek krijgen bovenop de woningwaarde, en is het vooraf niet nodig om bij het afsluiten van de hypotheek vast te leggen welke maatregelen je neemt. Dat is voor veel klanten aantrekkelijk.

Weinig effect van coronavirus op de financiering van verduurzaming

NHG ziet het gehele jaar een stijgende lijn in de verduurzamingscijfers. In de afgelopen paar maanden is slechts een beperkte daling (minder dan 1%) waar te nemen die niet geheel kan worden verklaard door seizoensinvloeden. De impact van het coronavirus lijkt daarmee weinig invloed te hebben op het meefinancieren van energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, en biedt kans om samen met de markt nog actiever in te zetten op de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad.

Groene gesprekken

Uit eigen onderzoek onder nieuwe NHG klanten blijkt dat adviseurs steeds vaker het onderwerp verduurzaming meenemen in het adviesgesprek. Hier is een stijging te zien van 26% ten opzichte van januari dit jaar. Zowel woningeigenaren als hypotheekadviseurs zetten de mogelijkheden om de woning te verduurzamen steeds hoger op de agenda. NHG juicht deze ‘groene gesprekken’ toe en ziet graag dat alle adviseurs verduurzaming bespreken in het adviesgesprek. Daarvoor introduceerde NHG eerder dit jaar twee handige tools waarmee de adviseur zijn of haar klant nog makkelijker een passend verduurzamingsadvies kan geven.

Stimulerende marktontwikkelingen

Diverse partijen zetten zich in om de Nederlandse woningmarkt te verduurzamen. Zo werden er nieuwe producten en campagnes rond verduurzaming op de markt gebracht om verduurzaming te stimuleren, werd de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen geïntroduceerd, en krijgt verduurzaming steeds vaker een plek in de adviessoftware voor hypotheekadviseurs.

NHG bestuurder Carla Muters: “Alle marktinitiatieven zorgen samen voor een mooie groei in de verduurzamingscijfers. Deze stijgende lijn wil NHG natuurlijk samen met de markt voortzetten. Daarom zijn we deze week gestart met de campagne ‘Samen kleuren we elke hypotheek groen’, waarin we de adviseur zoveel mogelijk willen faciliteren bij vraagstukken rond de hypothecaire financiering van verduurzaming. Zo kan de adviseur met de online rekenhulp eenvoudig berekenen hoeveel zijn klant extra kan lenen voor verduurzaming, en biedt de factsheet alle informatie over het financieren van verduurzaming met NHG. We hopen dat hierdoor nog meer adviseurs en woningeigenaren de mogelijkheden benutten om te verduurzamen.”

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl