Dordrecht geeft ruimte aan particulieren in woningbouw

Dordrecht geeft ruimte aan particulieren in woningbouw

De gemeente Dordrecht wil de woningbouw in de stad stimuleren door meer ruimte te geven aan particulieren die zelf grond kopen, en daar een woning (laten) ontwerpen en bouwen. Daarbij streeft de gemeente naar een breed aanbod, van grote kavels voor vrijstaande woningen tot kleinere kavels voor geschakelde woningen, in verschillende wijken en verschillende prijsklassen. De gemeente wil nog dit jaar een eerste ronde gronduitgifte voor dit particulier opdrachtgeverschap (PO).

Particulier opdrachtgeverschap is al langer een wens van de Drechtsteden. Ervaringen in Dordrecht en elders in Nederland leren dat het vaak mooie en bijzondere woningen oplevert. Ook lijkt particulier opdrachtgeverschap beter bestand tegen de crisis op de woningmarkt dan traditionele woningbouw via projectontwikkelaars. Door juist gemeentelijke grond op deze manier uit te geven krijgt de gemeente ook weer opbrengsten. Het is ook één van de oplossingsrichtingen die burgemeester en wethouders voorstellen in ‘Richting Kiezen’, waarin de mogelijkheden van de grote projecten in de huidige markt op een rij worden gezet.

Marktonderzoek

Het college wil beginnen met marktonderzoek en een inventarisatie welke locaties in aanmerking komen voor de uitgifte van kavels. Daarbij wil de gemeente ‘kavelpaspoorten’ leveren, waarin per locatie een overzicht staat van de voorwaarden en richtlijnen. Ook wil het college de gemeentelijke organisatie zo inrichten dat kopers beter geholpen kunnen worden, bij de koop en bij de noodzakelijke vergunningen.

Geslaagd

De afgelopen jaren heeft Dordrecht een paar geslaagde voorbeelden van particulier opdrachtgeverschap gehad, zoals de vrije kavels van De Hoven en Plan Tij, maar ook diverse locaties in de binnenstad. Op dit moment lopen er al twee bijzondere projecten, op initiatief van de corporaties Woonbron en Trivire, waar de toekomstige bewoners naar eigen wens hun woning (laten) bouwen. In Wielwijk is een enthousiaste groep zelfbouwers begonnen met ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ (CPO) aan de Van Kinsbergenstraat. In de Nicolaasstraat kunnen bewoners kiezen voor een basiswoning en variaties in de afbouw.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl