Gemeente Breda werkt aan groene hypotheek

Gemeente Breda werkt aan groene hypotheek

Burgemeester en wethouders kijken of ze Bredanaars die hun huis milieuvriendelijk willen verbouwen, kunnen helpen met een ‘groene’ hypotheek.

De gemeente zou dan bij banken bemiddelen voor een gunstigere lening als mensen tijdens een verbouwing bijvoorbeeld extra isolatie of zonnepanelen willen plaatsen. “We kijken hoe we dat kunnen aanpakken”, stelt verantwoordelijk wethouder Wilbert Willems. “We willen in ieder geval bemiddelend optreden, maar misschien is het in sommige gevallen ook nodig om als gemeente garant te staan.” De gemeente wil de komende jaren blijven investeren in een beter milieu. Zo wil Breda huiseigenaren aanspreken in wijken waar een woningcorporatie bijvoorbeeld fors investeert in het opknappen van huizen. “We willen hen dan aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen. Zo’n hypotheek kan dan helpen”, aldus Willems. Daarnaast wil de gemeente samen met bedrijven gaan kijken hoe zij hun vervoer efficiënter en dus zuiniger kunnen aanpakken, vertelt de wethouder. “Een TomTom kan bijvoorbeeld helpen om de vlugste en zuinigste route te kiezen, meer thuiswerken is misschien mogelijk of een bedrijf kan met een premie mensen aanmoedigen om de fiets te nemen”, geeft hij als voorbeelden.

Daarnaast wil de gemeente met hen kijken of er in het productieproces niet energiezuiniger en milieuvriendelijker kan worden gewerkt. Daarbij vergeet de gemeente zichzelf ook niet. “We gaan ons eigen energiegebruik nog strikter in de gaten houden”, aldus Willems. “Nu branden alle lampen op het Stadskantoor automatisch tot zeven uur. Dat is verspilling, daar gaan we naar kijken.”

De maatregelen volgen op een evaluatie van adviesbureau Ecofys over de uitvoering van het energieprogramma over de afgelopen vier jaar. Daarvoor kreeg Breda in 2003 bijna 433.000 euro subsidie van het rijk. Ecofys oordeelt dat Breda de voorgenomen maatregelen, zoals de invoering van warmtepompen in Nieuw-Wolfslaar, goed heeft uitgevoerd.

Bron: BN DeStem

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl