LSVb schrikt van forse huurstijging op particuliere kamermarkt

LSVb schrikt van forse huurstijging op particuliere kamermarkt

Uit cijfers van kamernet.nl blijkt dat de huur van een particuliere studentenkamer met gemiddeld 10% is gestegen afgelopen jaar. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt dit zorgelijk, want hiermee worden studenten extra hard getroffen. Als studenten straks ook nog hun basisbeurs en ov-kaart kwijt raken, is een kamer van gemiddeld 415 euro per maand niet te betalen.

Het is zeer kwalijk dat de huurprijs van kamers weer is gestegen. Het kamertekort in Nederlandse studentensteden is nog steeds veel te hoog; doordat de vraag veel groter is dan het aanbod worden de prijzen omhoog gedreven. Studenten die het hier niet mee eens zijn en naar de huurcommissie stappen, worden vaak afgestraft door hun huurbaas. Voor hen zijn er namelijk tien anderen die in de rij staan voor die felbegeerde kamer.

De hoge huurprijzen voor kamers zijn extra zorgelijk, omdat studenten ook hun basisbeurs en ov-kaart kwijt dreigen te raken. Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb: “Deze forse huurstijging komt bovenop alle bezuinigingen die minister Bussemaker van Onderwijs wil doorvoeren. Als het aan dit kabinet ligt, hebben studenten straks geen beurs meer, geen ov-kaart en nu wordt ook een kamer voor veel studenten steeds moeilijker te betalen”.

De regering moet snel duidelijkheid geven over hoe de huur van een kamer berekend moet worden. Alleen met deze duidelijkheid kunnen de 16.000 studentenkamers die zijn afgesproken in het Landelijk Actieplan Studenten Huisvesting (LAS) gerealiseerd worden. Veel bouwprojecten zijn stilgezet omdat woningcorporaties eerst zekerheid willen hebben over het woningwaarderingsstelsel. De LSVb roept daarom met spoed de ministers Bussemaker van Onderwijs en Blok van Wonen op de handen ineen te slaan.

Bron: LSVb

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl