Ook hypotheek voor ex-wanbetalers

Ook hypotheek voor ex-wanbetalers

Een groeiende groep huizenkopers die geen hypotheek konden krijgen vanwege hun slechte betalingsgedrag in het verleden, kan nu toch een woning bemachtigen.

Twee nieuwe hypotheekverstrekkers zijn in de markt gedoken voor mensen met een financieel ‘smetje’. Aanbieder ELQ (tussen vier- en vijfduizend klanten) is in 2004 begonnen. Sparck (duizend klanten) is operationeel sinds eind 2005.

Zij bieden ook hypotheken aan mensen die een variabel inkomen hebben zoals freelancers, en aan mensen die nog geen verblijfsvergunning bezitten. Beide hypotheekverstrekkers zien de markt als bijzonder kansrijk en groeiend. Er zijn volgens hen 600.000 Nederlanders die een negatieve registratie hebben bij het Bureau Kredietregistratie.

In de Verenigde Staten heerst een hypotheekcrisis rond kopers die niet kunnen aflossen. Maar de situatie in Nederland is heel anders. Zo zijn de regels en het toezicht hier zeer streng, is de werkwijze menselijker en de markt veel kleiner. Klanten van ELQ en Sparck betalen een hogere hypotheekrente dan ‘gewone’ huizenkopers. De opslag varieert van 0,5 tot 4 procent.

Bron: Algemeen Dagblad

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl