Prijs zonnepanelen afgelopen 5 jaar met een kwart gedaald

Prijs zonnepanelen afgelopen 5 jaar met een kwart gedaald

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Uit een recente prijsinventarisatie van Milieu Centraal blijkt dat de prijs van zonnepanelen in de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart is gedaald. Voor huurders kan het de moeite lonen om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Of om er bij de verhuurder op aan te dringen dat hij zonnepanelen laat plaatsen.

Wat leveren zonnepanelen op?

Huurders die in zonnepanelen investeren kunnen daar geld mee verdienen. Als u zelf zonnepanelen laat plaatsen moet u schriftelijk toestemming vragen aan uw verhuurder. Meestal zal de verhuurder akkoord gaan. Het is belangrijk dat u vervolgens goede afspraken maakt met uw verhuurder. Zorg ervoor dat u de zonnepanelen bij verhuizing niet mee hoeft te nemen, maar dat u een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Of dat de volgende huurder de zonnepanelen overneemt. Heeft uw verhuurder nog geen beleid over zonnepanelen die huurders zelf plaatsen? Dan kan uw huurdersorganisatie erop aandringen dat dit beleid er komt.

Ook plaatsen door verhuurder kan gunstig zijn voor huurders

Huurdersorganisaties kunnen er ook op aandringen dat de verhuurder voor zonnepanelen zorgt. Als een verhuurder -of derde partij- de zonnepanelen betaalt en laat plaatsen, staat daar meestal een huurverhoging tegenover. Ondanks de hogere huurprijs kunnen zonnepanelen huurders toch geld opleveren. De energiekosten gaan immers flink omlaag, en dat voordeel is voor de huurder. Maar let op: als de huur jaarlijks fors omhoog gaat stijgt de huur van de zonnepanelen mee. Of dat op lange termijn nog voordelig uitpakt voor huurders moet zorgvuldig worden doorberekend. Een adviseur van de Woonbond kan huurdersorganisaties daarbij helpen.

Doorberekenen in servicekosten

In plaats van in de kale huur kan de aanschaf van zonnepanelen ook worden doorberekend in de servicekosten. Die worden jaarlijks geïndexeerd, wat betekent dat ze meestijgen met de inflatie. Op dit moment is de jaarlijkse huurverhoging aanzienlijk hoger dan de inflatie. Het kan daarom gunstiger zijn om de zonnepanelen in de servicekosten door te berekenen. Ook daar kan de Woonbond huurdersorganisaties over adviseren.

Bron: Woonbond.nl

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl