Stroomprijs sinds 2008 omlaag, energierekening niet

Stroomprijs sinds 2008 omlaag, energierekening niet

De stroomprijs is sinds 2008 met bijna de helft gezakt. Toch daalde de energierekening van consumenten en kleine ondernemers nauwelijks. Dit blijkt volgens het Financieele Dagblad uit de nieuwste elektriciteitstarieven van energiebedrijven.

Op de beurs waar energieaanbieders stroom verhandelen, kostte een kilowattuur vorige maand 3,9 cent. Omdat de overheid de belasting op elektriciteit verhoogde, merkten consumenten weinig van deze lage stroomprijs. Huishoudens betalen nu ongeveer 22 cent per kilowattuur. Die prijs bestaat voor twee derde uit belastingen en voor een derde uit de stroomkosten zelf.

Wie een lagere energierekening wil, doet er goed aan jaarlijks te wisselen van energieleverancier. Volgens de Autoriteit Consument & Markt kan de besparing oplopen tot 420 euro per jaar.

Vereniging Eigen Huis vindt dat iedereen recht heeft op een scherp tarief voor gas en groene stroom. In 2004 werd de energiemarkt vrijgegeven om de concurrentie tussen energieleveranciers te bevorderen en consumenten keuzevrijheid te geven. Toen bleek dat de concurrentie niet op gang kwam, organiseerde de vereniging een Collectieve Inkoop Energie.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl