Utrechtse nieuwbouwhuizen minder zuinig dan gedacht

Utrechtse nieuwbouwhuizen minder zuinig dan gedacht

240 Huizen met stadsverwarming in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn zijn minder energiezuinig dan de kopers was beloofd.

Hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning moet zijn, hangt onder meer af van de manier waarop een huis wordt verwarmd. Volgens het Bouwbesluit voldoet een minder goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met stadsverwarming toch aan de voorgeschreven energieprestatienorm.

Omdat het rendement van het stadsverwarmingssysteem in Utrecht-Leidsche Rijn tegenvalt, hadden de woningen beter moeten worden geïsoleerd dan nu het geval is. Een van de betroffen 240 kopers wil hiervoor compensatie, zo schreef de Telegraaf donderdag.

Een huis met stadsverwarming heeft geen cv-ketel. De woning wordt met restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales verwarmd. Wie stadsverwarming heeft is afhankelijk van regionale warmteleverancier.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

‘De prijs van stadsverwarming en het feit dat de afnemers ervan niet kunnen wisselen van energieleverancier, zijn twee belangrijke knelpunten’, zegt beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis. ‘Daarom wees de vereniging minister Kamp van Economische Zaken in 2014 al op de isolatie-eisen voor woningen met stadsverwarming.’

Kamp besloot onlangs met nieuwe regelgeving te komen. Eind dit jaar stuurt hij een nieuwe Warmtewet naar de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis zal hier kritisch naar kijken.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl