VVD wil minder regels voor verhuur eigen huis

VVD wil minder regels voor verhuur eigen huis

De VVD wil minder regels voor de verhuur van de eigen woning. Huizenbezitters die met twee woningen zitten, zijn nu verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente zodra ze hun huis willen verhuren. Een vergunningsaanvraag duurt maximaal 8 weken, is beperkt geldig en wordt vaak verstrekt tegen hoge kosten. VVD Tweede Kamerlid Barbara Visser dient een voorstel in om de gemeentevergunning te vervangen door een meldingsplicht.

‘De VVD vindt het onzinnig dat gemeentes voor het toetsen van een vergunningsverlening de ruimte krijgen om in te schatten of de situatie voldoet aan de voorwaarde dat de verhuurder niet bijvoorbeeld beter zelf in de betreffende woning kan gaan wonen, of deze voor een lagere prijs aan moet bieden. Bovendien is het enorm belemmerend dat een vergunning na 2 jaar elk jaar moet worden verlengd’, stelt Visser, die zich daarnaast ergert aan de hoge leges en administratieve rompslomp.

‘Het toetsen van de situatie is ook zonder gemeentelijk vergunning voldoende, omdat hypotheekverstrekkers ook al toestemming moeten geven. De verantwoordelijkheid kan dus uitsluitend komen te liggen bij de verhuurder en hypotheekverstrekker, die er beide baat bij hebben dat aan de voorwaarden van tijdelijke verhuur wordt voldaan. Hiermee voorkom je dat een gemeente dubbel werk aan het doen is, een eigenaar er onnodig voor moet betalen en vereenvoudig je het proces,’ aldus de liberale, die met haar plan eigenaren met dubbele tegemoet komt en de doorstroming op de woningmarkt wil bevorderen.

In 2011 waren er ongeveer 9000 dubbele woningbezitters die door de situatie op de woningmarkt vastzaten aan dubbele woonlasten.
Bron: VVD

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl