Starters op huizenmarkt vragen ondanks verlaging overdrachtsbelasting niet vaker een hypotheek aan

Starters op huizenmarkt vragen ondanks verlaging overdrachtsbelasting niet vaker een hypotheek aan

Met wekelijks zo’n 9700 hypotheekaanvragen werden er in januari iets meer dan 39.000 hypotheekaanvragen gedaan via het netwerk van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Dat is vergelijkbaar met het aantal in januari 2020 (39.500). Opvallend is dat het aandeel aanvragen van starters op de woningmarkt, ondanks de maatregelen, zoals de verlaging van de overdrachtsbelasting van de overheid, gelijk is gebleven aan het aandeel in januari 2020 en zelfs iets is gedaald ten opzichte van december 2020. Dat geldt voor het marktaandeel, van 28% in december naar 27% in januari, als ook voor de absolute aantallen (december 11404 en januari 10600).

De overheid wil de positie van starters op de koopwoningenmarkt verbeteren. Eén van de maatregelen is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor startende woningkopers tussen de 18 en 35 jaar per 1 januari 2021. In de eerste maand van dit jaar zien we hier, tegen de verwachting in, nog geen effect van terug in het aantal hypotheekaanvragen van starters. Intermediairs hebben in december, blijkens de cijfers, in ieder geval niet gewacht met het aanvragen van hypotheken voor starters tot januari.

Hypotheeksom starters stijgt licht

Wel zien we dat de gemiddelde startershypotheek van starters licht is gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. In het vierde kwartaal was het gemiddelde hypotheekbedrag voor deze groep op de woningmarkt € 285.214 en in de eerste maand van dit jaar € 289.415.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl