De Hypotheker: Hypotheekaanvragen stijgen met ruim 50 procent in tweede kwartaal door coronacrisis

De Hypotheker: Hypotheekaanvragen stijgen met ruim 50 procent in tweede kwartaal door coronacrisis

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal met 53 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Vooral onder oversluiters is sprake van een explosieve stijging van maar liefst 196 procent. Nu de hypotheekrente nog laag is, kiezen veel huizenbezitters er voor hun hypotheek over te sluiten zodat zij kunnen profiteren van lagere maandlasten. Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is gestegen (+23 procent). Het aantal jonge huizenkopers, in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar, nam zelfs met bijna één derde toe, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Dit is een signaal dat de kansen voor huizenkopers – met name voor starters – op de woningmarkt lijken toe te nemen.

Aantal hypotheekaanvragen van oversluiters stijgt explosief met 196 procent

“Door de coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal niet eerder zo hoog geweest. Vooral het aantal oversluiters is flink gestegen door de stijgende hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis. De grootste rentestijgingen lijken op dit moment voorbij te zijn”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Het aantal huizenkopers is met bijna een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Hieruit blijkt dat de huizenmarkt is aangetrokken, al blijft de toekomst erg onzeker. Veel huizenkopers en oversluiters lijken daarom juist nu hun slag te willen slaan, terwijl ook woningverkopers nog snel willen profiteren van de huidige waarde van hun woning. Een keerzijde van deze groei zijn de doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers; deze liggen nu gemiddeld twee keer zo hoog en zijn niet eerder zo lang geweest”.

Opvallend is de zeer sterke groei van de groep oversluiters. Deze groep groeide in het tweede kwartaal met 196 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. De sterkste stijging is zichtbaar in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+260 procent). Ook in de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar (+185 procent) en onder 55-plussers (+165 procent) deed zich een substantiële stijging voor. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt verder dat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning stijgt (+23 procent). Dat geldt vooral voor huizenkopers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar (+31 procent) – hierin zijn starters oververtegenwoordigd – en in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+17 procent). In de laatste categorie gaat het vooral om doorstromers. Bij het verhogen van een hypotheek geldt de huidige waarde van de woning als basis voor de berekening en veel huizenbezitters hebben een flinke overwaarde. Veel doorstromers benutten deze overwaarde door een woning te kopen in een hogere prijsklasse met als doel meer woongenot te realiseren. Hierdoor blijven de nieuwe maandlasten vrijwel gelijk aan de oude maandlasten.

Groeiende onzekerheid zorgt voor veel meer activiteit op woningmarkt

Volgens De Hypotheker is er een aantal redenen voor de enorme toename van het aantal hypotheekaanvragen. Zo is de hypotheekrente sinds de coronacrisis weer licht gestegen en kiezen veel huizenkopers zekerheid voor de lange termijn nu de bodem van de hypotheekrente bereikt lijkt te zijn. Hoe lang dit effect voortduurt, is niet duidelijk. Het ziet er echter naar uit dat de grootste rentestijgingen voorbij zijn. Tegelijkertijd is het woningaanbod sinds half maart toegenomen, waardoor de vooruitzichten van potentiële huizenkopers zijn verbeterd. Toch is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt: ruim de helft van alle woningen wordt nog altijd boven de vraagprijs verkocht. Door de coronacrisis is er veel onzekerheid over de economische gevolgen hiervan en de impact die dit op de persoonlijke situatie heeft. Hierdoor willen veel huizenkopers juist nu hun mogelijkheden benutten.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl