Hypotheekmarkt normaliseert in augustus

Hypotheekmarkt normaliseert in augustus

Tijdens de eerste weken van de zomervakantie registreerde HDN (Hypotheken Data Netwerk) veel hypotheekaanvragen (45.000); ruim 31% meer dan het gemiddelde aantal aanvragen van de afgelopen 4 jaar in die periode. In augustus lijkt de Nederlandse hypotheekmarkt te normaliseren met 34.148 hypotheekaanvragen. Al is dit de laagste maandscore van dit jaar, het is nog altijd 22% hoger dan het gemiddelde aantal hypotheekaanvragen in augustus van de afgelopen vier jaar. Dit blijkt uit de cijfers van HDN.

Hypotheekaanvragen in augustus per jaar

Opstromer meest actief op woningmarkt

Sinds begin dit jaar waren ze iets minder actief; consumenten die doorstromen naar een duurdere woning (opstromers, opstromers nieuwbouw*). Vanaf april zien we dat deze groep kopers groter wordt en ruim het grootste aandeel heeft in de hypotheekmarkt (20,1%). Verder valt op dat veel consumenten dit jaar, inclusief in augustus, bijlenen of een tweede hypotheek aanvragen om hun woning te verbouwen (zie ook artikel “Huizenbezitters lenen honderden miljoenen extra”). De mensen die hun hypotheek omzetten naar een nieuwe hypotheek, de oversluiters, zitten na de enorme toeloop in maart en april, in augustus met 15,7% ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar.

*Klantprofielen
Aanvragen worden op basis van tientallen kenmerken toegewezen aan het profiel waar zij de meeste overeenkomsten mee hebben. Hierbij worden de volgende profielen onderscheiden:

 • Doorstromer NHG: gebruikt een hypotheek met NHG om te verhuizen naar een tweede woning.
 • Gepensioneerde: is gemiddeld een stuk ouder en beschikt over een inkomen uit pensioen of uitkering.
 • Onbekend: aanvragen die vanwege incomplete of incorrecte gegevens niet aan een profiel toegewezen kunnen worden.
 • Ondernemer aankoop: heeft een zelfstandig inkomen of inkomen uit onderneming. Relatief hoog hypotheekbedrag en woningwaarde.
 • Opstromer: koopt een bestaande woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
 • Opstromer nieuwbouw: koopt een nieuwbouw woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
 • Oversluiter: sluit bestaande hypotheek over, veelal bij een andere geldverstrekker.
 • Starter hoog segment: starter die voor het eerst de (koop)woningmarkt betreedt. Met name gekenmerkt door een relatief hoog inkomen en hypotheekbedrag (gemiddeld ongeveer €350.000).
 • Starter jong: relatief jong en met een complex, vaak flexibel, inkomen. Laag hypotheekbedrag (met NHG) en lage woningwaarde.
 • Starter stabiel: ‘oudere’ starter (gemiddeld 35 jaar) die voor zekerheid kiest: vast inkomen, hypotheek met NHG, relatief goedkope woning.
 • Verbouwer
Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl