Maatwerkhypotheek mogelijk bij merken van De Volksbank door ondersteuning van Nibud Persoonlijk Budgetadvies
Vanaf 1 maart introduceert de Volksbank bij haar vier bankmerken SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen een nieuwe manier waarop maatwerkaanvragen voor hypotheken worden beoordeeld. De vier bankmerken gaan met ondersteuning van Nibud Persoonlijk Budgetadvies bepalen of de klant in staat is om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen en daarbij voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Zo kan beter worden vastgesteld of een maatwerkhypotheek verantwoord is en past bij de persoonlijke en financiële situatie van de klant. De betaalbaarheid van rente én aflossing staat hierbij centraal.
Op 1 augustus 2011 is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) ingegaan. Vanuit de normen van de GHF wordt er uitgegaan van bepaalde normen en regels bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag en het maximale aflossingsvrije deel. In de praktijk valt niet iedereen in een standaard hokje en zogenoemde annuïtaire toetsing. Hierbij wordt bij de bepaling van de hypotheeklasten naast de rente ook rekening gehouden met de lasten van aflossing op basis van annuiteiten. Er wordt dan eigenlijk fictief getoetst alsof de gehele hypotheek een annuiteitenhypotheek is, terwijl dat zeker niet altijd het geval is.
“De huidige standaardnorm gaat uit van een gezin met één kostwinner, dit is geen weerspiegeling van de huidige maatschappij. Met dit initiatief toetsen we bij maatwerkaanvragen op een eigentijdsere samenstelling van huishoudens, bijvoorbeeld een gezin bestaande uit tweeverdieners en twee kinderen, een alleenstaande of andere gezinssamenstellingen. Bij de beoordeling kijken we vanaf nu naar de gemiddelde en minimale uitgaven van een vergelijkbaar huishouden met hetzelfde netto inkomen. We maken hierbij gebruik van de tool van het Nibud en kunnen daarmee beter onderbouwen of de hypotheek een verantwoorde keuze is die past bij de persoonlijke financiële situatie van onze klant. Deze werkwijze sluit naadloos aan op onze visie om menselijke oplossingen te bieden voor een financieel vraagstuk”, aldus Marinka van der Meer, Chief Customer Officer van de Volksbank.
De standaardnorm is en blijft de basis voor standaard hypotheekaanvragen. Deze norm gaat uit van één specifieke gezinssituatie, namelijk een stel met één kostwinner. Deze standaardnorm sluit in een aantal situaties minder goed aan bij de huidige meer diverse samenstelling van huishoudens. Daarom wil de Volksbank maatwerkaanvragen met ondersteuning van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies op een verantwoorde manier afstemmen op het specifieke huishouden.
“Door het Nibud Persoonlijk Budgetadvies te gebruiken, zetten we een belangrijke eerste stap om hypotheken die maatwerk vergen verder toe te snijden op de persoonlijke financiële situatie. Het is onze verwachting dat wij hiermee vooral voor eenpersoonshuishoudens en huishoudens met twee inkomens een nauwkeuriger inschatting kunnen maken. Zo vergroten we de mogelijkheden voor een verantwoorde maatwerkhypotheek, bijvoorbeeld voor starters of mensen met een studieschuld. Natuurlijk blijft een gesprek met een adviseur het startpunt. Want voor goed en verantwoord maatwerk is de samenwerking tussen de klant, de hypotheekadviseur en de hypotheekaanbieder van groot belang. Zo geven we samen met onze adviseurs invulling aan onze ambitie: eerst de mens, dan het geld“, aldus Angela Eijlander, directeur van SNS.