Nieuw record: hoogste aantal hypotheken sinds 2008

Nieuw record: hoogste aantal hypotheken sinds 2008

De hypotheekomzet groeit in het tweede kwartaal van 2020 met 30% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Het aantal verstrekte hypotheken stijgt met 26% naar 114 duizend. Dit is het hoogste aantal hypotheken sinds 2008. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybureau IG&H.

De aantallen stegen onder alle type sluiters, maar over- en bijsluiters spannen de kroon met een groei van 64% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. Voor het eerst werden meer hypotheken verstrekt aan over- en bijsluiters dan aan starters of doorstromers.

“De coronacrisis heeft nog geen negatief effect gehad op de hypotheekmarkt. We zien nog steeds een stijging in het aantal hypotheken voor starters en doorstromers. Met de grote stijging in het aantal hypotheken onder over- en bijsluiters lijkt het voor nu zelfs eerder een positief effect te hebben op de markt” zegt Joppe Smit van consultancybureau IG&H.

De gemiddelde hypotheeksom is voor starters en doorstromers wederom licht gestegen (+0,9%). Voor over- en bijsluiters daalde de gemiddelde hypotheeksom juist met 2,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Samen verklaart dit de daling van de gemiddelde hypotheeksom met 1,3% naar €333.000.

Over- en bijsluiters zorgen voor sterkste groei in 5 jaar

De hypotheekomzet van over- en bijsluiters nam in het tweede kwartaal van 2020 met maar liefst 64% toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Deze omzet van €15 miljard omvatte 40% van de totale marktomzet. Ook het aantal hypotheken nam met 64% toe voor over- en bijsluiters. Voor zowel hypotheekomzet als aantallen is dit de sterkste groei in 5 jaar tijd. “Het lijkt erop dat veel mensen nu de tijd nemen om hun hypotheek te herzien, mogelijk in afwachting van een rentestijging, of die uitbreiden voor een verbouwing in deze coronatijd. Dat heeft een duidelijk positief effect op de hypotheekmarkt” zegt Smit.

Hypotheeksom

De gemiddelde hypotheeksom voor starters en doorstromers is wederom gestegen, met 0,9% ten opzichte van het eerste kwartaal naar respectievelijk €284.000 en €390.000. Voor over- en bijsluiters daarentegen, daalde de gemiddelde hypotheeksom met 2,8% naar €311.000. Samen verklaart dit de daling van de gemiddelde hypotheeksom naar €333.000 in het tweede kwartaal van 2020. Dit is een daling van 1,3% ten opzichte van het eerste kwartaal. Zo’n daling hebben we sinds 2014 niet meer gezien.

Marktaandeel Top 3 banken daalt tot historisch laag niveau

Het marktaandeel van de top-3 bankholding is dit kwartaal gedaald tot 45,6%. Deze daling van -2,3 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal brengt het marktaandeel op het laagste niveau sinds het begin van onze metingen in 2006. Banken leveren vooral sterk in onder de grote groep over- en bijsluiters (-5,8 procentpunt). ING is voor het tweede kwartaal op rij de grootste daler.

Ontwikkelingen marktaandelen partijen

In de top 5 stijgers staan dit kwartaal verzekeraars en buitenlandse partijen, wat in lijn is met de ontwikkeling van die categorieën als geheel. Allianz is de grootste stijger met +1,0 procentpunt, gevolgd door Lloyds Bank, Aegon en Argenta met +0,7 procentpunt. Aegon staat al voor het derde kwartaal op rij in de top 5 stijgers. Waar Argenta vorig kwartaal nog in de top 5 dalers stond, weet zij zich dit kwartaal in de top 5 stijgers te plaatsen. ASR sluit de top 5 stijgers met een stijging van +0,5 procentpunt.

De top 5 dalers wordt voor het tweede kwartaal op rij aangevoerd door ING (-1,1 procentpunt). Het merendeel van de dalers bestaat uit banken, in lijn met de daling van hun marktaandeel. ING wordt gevolgd door Munt Hypotheken (-0,9), NIBC (-0,8), ABN AMRO (-0,7) en Obvion (-0,6). ABN AMRO staat daarmee voor het derde kwartaal achter elkaar in de top 5 dalers.

Top 5 stijgers

 • Allianz +1.0%
 • Lloyds Hypotheken +0,7%
 • Aegon +0,7%
 • Argenta +0,7%
 • ASR +0,5%

Top 5 dalers

 • Obvion -0,6%
 • ABN AMRO -0,7%
 • NIBC -0,8%
 • MUNT Hypotheken -0,9%
 • ING -1,1%

De top 10 grootste verstrekkers blijft dit kwartaal grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het eerste
kwartaal. Aegon en Munt Hypotheken wisselen opnieuw van plek, waarmee Aegon plek 4 herpakt en Munt
Hypotheken zakt terug naar plek 5. Florius komt door de daling van NIBC op plaats 10 terug in de lijst.

Top 10 grootste hypotheekverstrekkers

 • Rabobank 1
 • ABN AMRO 2
 • ING 3
 • AEGON 5
 • MUNT Hypotheken 4
 • NN 7
 • Obvion 8
 • ASR 9
 • Florius –

Ruim 4.950 adviseurs geslaagd voor opleiding adviseur duurzaam wonen

Sinds vorig kwartaal rapporteren we in deze update ook hoe het gaat met het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Het doel om eind 2020 ten minste 80% van alle hypotheekadviseurs op te leiden in duurzaam wonen komt steeds dichterbij. Het aantal inschrijvingen is met 21% toegenomen ten opzichte van vorig kwartaal en staat nu op 5.980. Dat is zo’n 60% van alle adviseurs.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl