Particuliere hypotheekmarkt in 2020 € 104 miljard

Particuliere hypotheekmarkt in 2020 € 104 miljard

Door een nieuwe samenwerking met ABN AMRO en Rabobank maakt HDN (Hypotheken Data Netwerk) nu ook de totale hypotheekmarkt inzichtelijk. De gegevens over afgesloten hypotheken die via het HDN platform verlopen, worden voortaan aangevuld met data over afgesloten hypotheken die HDN niet via haar platform registreert. Hiermee is nagenoeg de volledige hypotheekmarkt bekend en concludeert HDN dat de particuliere hypotheekmarkt in 2020 voor 104 miljard euro aan hypotheken heeft afgesloten.

Ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen verloopt via het HDN platform. Dit levert informatie op over de hypotheekmarkt die HDN beschikbaar stelt aan haar partners via de HDN-Index. Deze index is nu uitgebreid met informatie over het totaal aantal gepasseerde hypotheken van het directe kanaal van zowel ABN AMRO als de Rabobank.

Totaal volume hypotheekmarkt voortaan bekend

“Dankzij de aanvulling van ABN AMRO en Rabobank hebben wij de gepasseerde hypotheken via het HDN platform kunnen uitbreiden met de gepasseerde hypotheken die door deze partijen buiten het platform worden verwerkt”, licht Arjen de Bake toe. Zodoende is nu praktisch de volledige hypotheekmarkt inzichtelijk. “Dit zijn dus de hypotheken die de consumenten daadwerkelijk bij de notaris hebben afgesloten of nieuw opgenomen geld binnen de bestaande hypothecaire inschrijving. Wat onze cijfers uniek maakt is dat wij de opgenomen hypothecaire bedragen publiceren die consumenten echt lenen en niet overbruggingsfinancieringen die daar vaak bij worden gedaan. Zo hebben wij geconcludeerd dat de totale hypothecaire markt, in opgenomen geld exclusief overbruggingen, in 2020 is uitgekomen op 104 miljard euro. Bovendien was de 20-jarige rentevaste periode populair met 56% aandeel in 2020”, aldus De Bake.

Passeervolume eerste twee maanden 2021: 18 miljard

Voor de eerste twee maanden van 2021 ziet HDN een passeervolume van ruim 18 miljard. Dat ligt aanzienlijk hoger dan in 2020. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jonge kopers heeft ervoor gezorgd dat consumenten tot 30 jaar hun passering eind 2020 hebben uitgesteld; het percentage passeringen in januari lag in deze groep 156% hoger dan in december 2020 (7.853 tegenover 3.067). ”Voor ons is dit een belangrijke stap naar meer interessante ontwikkelingen voor de hypotheekmarkt. Denk daarbij aan geautomatiseerde informatie-uitleveringen en verdeling naar type aanbieder”, geeft De Bake aan.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl