‘Verzilverhypotheek voorziet in een behoefte’

‘Verzilverhypotheek voorziet in een behoefte’

De verzilverhypotheek is de laatste tijd negatief in het nieuws. Zo werd de hypotheekvorm deze week nog als ‘bijzonder duur’ gekwalificeerd door televisieprogramma Radar. Maar de verzilverhypotheek voorziet wel degelijk in een behoefte, ziet Vereniging Eigen Huis.

Wat is een verzilverhypotheek?

Met een verzilverhypotheek kun je overwaarde uit de stenen halen, bijvoorbeeld om je pensioen aan te vullen of om aanpassingen aan je woning te kunnen doen zodat je er langer kunt blijven wonen.

Voor wie is een verzilverhypotheek interessant?

Een verzilverhypotheek is vooral interessant voor huiseigenaren die onvoldoende inkomen hebben om een standaard hypotheek af te sluiten. Als er wél voldoende inkomen is en voldoende overwaarde, is de meest voor de hand liggende en goedkoopste oplossing om een aanvullende (aflossingsvrije) hypotheek af te sluiten bij de huidige geldverstrekker.

Waarom is een verzilverhypotheek duur?

Verzilverhypotheken zijn vaak duurder dan reguliere hypotheken, omdat de geldverstrekker extra risico’s moet afdekken. Zo kun je als huiseigenaar de garantie krijgen dat je levenslang in de woning kunt blijven wonen en dat de rente gedurende de hele looptijd bij de schuld wordt opgeteld. Je betaalt de rente dan niet uit je inkomen. Ook kun je de garantie krijgen dat een eventuele restschuld op de einddatum wordt kwijtgescholden. De geldverstrekker loopt hiermee risico, omdat de looptijd onzeker is, evenals de woningwaarde op het moment van verkoop.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis vindt dat verzilverhypotheken wel degelijk in een behoefte voorzien en belangrijk zijn om het langer zelfstandig thuis wonen mogelijk te maken. Voor een groep huiseigenaren met een laag pensioeninkomen is de waarde in de woning de enige vorm van vermogen, en zonder een verzilverhypotheek kunnen zij de overwaarde niet gebruiken.

De vereniging raadt huiseigenaren die willen verzilveren aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur om tafel te gaan: laat de mogelijkheden, kosten en risico’s goed in kaart brengen, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl