Vrijstaand landelijk huis helft goedkoper dan Amsterdam

Vrijstaand landelijk huis helft goedkoper dan Amsterdam

Uit het laatste marktonderzoek van Buitenstate makelaars (40 NVM kantoren) blijkt dat je op het platteland voor hetzelfde geld vrijstaand én twee keer zo groot woont. De mediane vraagprijs voor vrijstaande woningen en woonboerderijen op het platteland zit momenteel op 2.879 per m2. In Amsterdam zat de gemiddelde huizenprijs in juni op 6.061 per m2 (bron: Huizenzoeker).

Een enorm verschil dus. Het verklaart de trek van jonge gezinnen uit de stad, want bij deze cijfers heb je het alleen over het woonoppervlak. Daar krijg je dus vaak de grond en bijgebouwen nog ‘gratis’ bij. “We hebben gemerkt dat wonen op het platteland weer meer in trek raakt. Vooral door corona. Veel noodgedwongen thuiswerkers zaten samen met hun kroost te werken. Dan is het fijn als je een aparte werkkamer hebt en je kinderen buiten stoom kunnen afblazen op de trampo”, vertelt Geert Klaver van de gelijknamige makelaardij.

Grote regionale verschillen

Binnen provincies zijn grote verschillen. Groningen blijft voorlopig de goedkoopste provincie en Utrecht het duurst als het om landelijk gelegen, vrijstaande woningen en woonboerderijen gaat:


Bron: NVM

Komt emigratie uit de stad op gang?

De verwachting is dat velen blijven thuiswerken. Zo meldde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op 31 augustus dat tussen de 55 en 70% van de thuiswerkers positieve ervaringen heeft met thuiswerken tijdens de coronacrisis. Ongeveer 40-60% van hen verwacht vaker te blijven thuiswerken als de crisis voorbij is. De voorkeur gaat hierbij uit naar 1-3 dagen per week thuiswerken. Als het woon-werkverkeer met 1 tot 3 dagen wordt bekort, dan is wonen op het platteland voor velen een serieuze optie.

Stijgende prijzen landelijk wonen

En wat gebeurt er ondertussen met de prijzen op het platteland? Het is dan nog wel goedkoper, maar blijft dat zo? Vraag en aanbod staan aan de basis van prijsbepaling. Ook hierin zien we een opmars van wonen op het platteland. Was bij de vorige meting de gemiddelde transactieprijs 500.000 (Q2 en Q3 2019) nu moet men al dik 27.000 euro meer betalen (Q4 2019 t/m Q2 2020). Het is dus nog steeds aantrekkelijk voor de portemonnee maar, de prijzen stijgen met de reguliere markt mee.

Over Buitenstate makelaars

Bij het NVM samenwerkingsverband Buitenstate zijn alle makelaars gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van vrijstaande woningen in het buitengebied. Door deze specialisatie in landelijk wonen heeft Buitenstate het grootste aanbod vrijstaande woningen in het buitengebied te koop staan. Kopers hebben hierdoor ruime keuze tussen een woonboerderij, boerderij, zorgboerderij, landgoed, villa of andere vrijstaande woning en kunnen daardoor goed vergelijken.

De woningen waarin het collectief van aangesloten kantoren bemiddelt, noemt men ‘Buitenstates’. Een Buitenstate krijgt dit predikaat als het huis aan tenminste drie van de vier kenmerken voldoet:

  • Vrijgelegen;
  • Buiten de bebouwde kom;
  • Minimaal 1.000 m² perceel;
  • Een beleving van rust en ruimte.
Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl