Overdracht historische vondst bij afronding gebiedsontwikkeling Alblasserwerf in Alblasserdam

Overdracht historische vondst bij afronding gebiedsontwikkeling Alblasserwerf in Alblasserdam

Gebiedsontwikkeling Alblasserwerf in Alblasserdam is voltooid. Hiermee is een nieuw woongebied van in totaal vierhonderd woningen toegevoegd aan Alblasserdam. Om bij de afronding van het plan stil te staan wordt maandag 5 oktober in verband met de coronamaatregelen een kleinschalige, besloten handeling verricht. Alblasserwerf c.v. (een samenwerking van gebiedsontwikkelaar AM en VolkerWessels Vastgoed) draagt hierbij een historische vondst over aan de gemeente Alblasserdam.

Historische vondst

Tijdens de heiwerkzaamheden van het deelplan Kade Noord werd een historische vondst gedaan: een oud anker dat afkomstig bleek te zijn van de voormalige firma J. Vroege, opgericht in 1844 en gevestigd nabij het Oude Veer in Alblasserdam. Hoogstwaarschijnlijk behoorde het anker toe aan een van de Leonidas schepen, vermoedelijk gebouwd in de periode 1932-1938 en vernoemd naar een Spartaanse koning die in 480 voor Christus bij de slag tegen de Perzen sneuvelde bij Thermopylae. Het anker is gerestaureerd en wordt door de Alblasserwerf C.V. geschonken aan de gemeente Alblasserdam als herinnering aan de voormalige scheepsactiviteiten. Het anker heeft in de buitenruimte van Kade Noord op een mooie locatie een ankerplaats gevonden.

Alblasserwerf

De gebiedsontwikkeling Alblasserwerf kenmerkt zich als de transformatie van de oude Verolme scheepswerf (later IHC Caland scheepswerf) tot een aantrekkelijk woonmilieu. De directe verbinding met het water en met de dorpskern van Alblasserdam maakt het plan uniek en onderscheidend ten opzichte van overige Drechtoeverlocaties. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is een fraaie overgang ontstaan van het grootschalige industriële verleden naar het dorpse karakter van de woonstraten van de wijk Alblasserwerf.

Kade Noord is het laatste deelplan van gebiedsontwikkeling Alblasserwerf en is recent opgeleverd. Dit betreft zes ruime kadewoningen en 27 luxe appartementen verdeeld over drie urban villa’s met elk vijf bouwlagen. Alle bewoners genieten van een weids uitzicht op rivier De Noord. Voor de deur stopt de waterbus met vervoer naar Rotterdam, Dordrecht of een andere tussenliggende halteplaats. Alle woningen zijn verkocht. Het ontwerp van de woningen komt van Klunder Architecten. De realisatie was in handen van Kroon & de Koning, onderdeel van VolkerWessels.

Met de oplevering van het project Kade Noord komt er een einde aan de gebiedsontwikkeling Alblasserwerf. In totaal zijn in Alblasserwerf vierhonderd woningen gerealiseerd.

Wethouder Peter Verheij geeft aan terug te kijken op een intensief en langjarig project. “Het is fijn dat de gebiedsontwikkeling van Alblasserwerf nu officieel na een jarenlange ontwikkeling kan worden afgerond. Het is een prachtige wijk geworden op historische grond die Alblasserdam zowel vanuit het centrum als vanaf het water een mooi aanzien geeft. Kade Noord vormt in dit verband een mooi sluitstuk en een duurzame afronding”.

5/5 - (1 stemmen)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl