MARK wordt het nieuwe duurzame icoon in het Cascadepark in Almere

MARK wordt het nieuwe duurzame icoon in het Cascadepark in Almere

MARK wordt het nieuwe icoon in het Cascadepark in Almere. De gemeente Almere en de bewoners hebben dit project van bouwende projectontwikkelaar VORM, LOLA Landscape Architects en GROOSMAN Architecten met een ruime meerderheid van de stemmen geselecteerd als winnend concept voor de ontwikkeling van 114 appartementen verdeeld over 2 torens van 30 meter. Met dit ontwerp wordt de stedelijke leefomgeving groen en duurzaam verrijkt. De oplevering van de betaalbare woningen wordt in één jaar gerealiseerd en staat gepland in Q2 2024.

Opgaan in het landschap

MARK past naadloos in het landschap, alsof het er altijd al was. Met een unieke landschapsmix van de Oostvaardersplassen, het Pampushout en het Cascadepark, is bovenop het halfverdiepte parkeerdek van MARK een volwaardig natuurlandschap bedacht. Dit uit water, rietoevers en vlonderpaden opgebouwde ‘wetland’ laat MARK als vanzelfsprekend opgaan in het Cascadepark. Tegelijkertijd voegt het voor zowel de bewoners en de omwonenden, als planten, vogels en insecten een aantrekkelijk natuurlandschap toe aan het Cascadepark. Eric-Jan Pleijster van LOLA: “Het daklandschap van MARK is voor iedereen toegankelijk en is met al het water, de bomen en planten een waardevolle bijdrage aan het Cascadepark.”

Beleefbaar duurzaam

MARK is duurzaam en betekent ‘gemeenschappelijke grond’. Het casco, gevelsysteem, installatieconcept en waterrijke daklandschap zijn zo ontworpen dat ze allen een positief effect hebben op de leefomgeving. De keuze voor grondstof en materiaalgebruik is een essentieel aspect van circulariteit in het plan. Het minimaliseren en voorkomen van milieu-impact staat voorop. De keuze voor hout past hier uitstekend bij. Dit zorgt voor de opname en opslag van CO2. Door duurzame elementen zichtbaar en beleefbaar te maken, wordt de duurzame bewustwording bij bewoners en omwonenden vergroot. MARK wordt een prettige leefruimte voor de bewoners en tegelijkertijd gemeenschappelijke, groene ontmoetingsruimte voor de buurt. Een plek waar bewoners en omwonenden graag samenkomen.

Betaalbaar en snel

Hans Meurs, CEO VORM: “Niet alleen duurzaamheid, maar ook de vraag naar betaalbare woningen in een leefbare omgeving is groot. We moeten dus goedkoper en sneller ontwikkelen en bouwen. Door gebruik te maken van parametrisch ontwerpen wordt het plan in de helft van de tijd uitgewerkt. Ik ben trots dit met onze partners te kunnen realiseren.” Ook het nieuwe innovatieve gevelconcept draagt daaraan bij. Door het vroegtijdig aanhaken van de gevelbouwer is de industrieel te ontwikkelen elementengevel in zijn geheel demontabel en circulair. MARK wordt gerealiseerd in 12 maanden vanaf de start van de bouw en zorgt daardoor voor minder overlast voor omwonenden.

Prijsvraag

Om omwonenden te betrekken bij de plannen wordt er voor aanvang van de bouw een tijdelijk programma voor de buurt georganiseerd met een ijsbaan in de winter en een speeltuin in de zomer. Daarnaast mogen ze meedenken over hun uitzicht. Een leuke ontwerpwedstrijd is uitgeschreven, waarmee we kinderen uit de omgeving uitdagen een tekening te maken voor het patroon dat geperforeerd wordt in de aluminium geveldelen. De omwonenden kiezen de winnaar. De hoofdprijs voor het winnende kind is een leuke duurzame ontdekkingstocht met de eigen klas. Voor de ouders wordt er een volledig duurzame renovatie voor een energieneutrale woning aangeboden. zo leren kinderen én ouders over een duurzame toekomst van onze leefomgeving.

2.8/5 - (22 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl