Overeenkomst getekend voor Xylino: circulair, modulair en volledig in hout ontworpen appartementencomplex in Almere

Overeenkomst getekend voor Xylino: circulair, modulair en volledig in hout ontworpen appartementencomplex in Almere

Woensdag 12 januari 2022 tekenden De Alliantie en TBI-ondernemingen Koopmans Bouwgroep en Synchroon de overeenkomst voor de realisatie van het duurzame nieuwbouwproject Xylino in Almere. Dit bestaat uit ruim 430 circulaire houten modules, die na plaatsing een appartementengebouw met 93 appartementen en 10 grondgebonden woningen opleveren.

Eerste gestapelde woningbouwproject

Alle 103 woningen worden samengesteld uit circulaire houten woningmodules die onder ideale omstandigheden worden gemaakt in de moderne, energieneutrale fabriekshal van geWOONhout in Wehl. Xylino, wat in het Grieks ‘hout’ betekent, is het eerste gestapelde woningbouwproject van geWOONhout. Alle voordelen van houtbouw komen in Xylino samen. Door toepassing van geprefabriceerde houten woningmodules wordt tijdens de realisatiefase de bouwtijd aanzienlijk verkort. De fundering is lichter en er is minder energie nodig voor productie, transport en verwerking. Op de bouwplaats worden de modules snel en efficiënt in elkaar gemonteerd. Dit geeft minder overlast voor de omgeving en de CO2-uitstoot wordt hiermee sterk gereduceerd.

Start realisatie

Met de ondertekening van de overeenkomst zetten de partijen gezamenlijk een mooie stap naar de realisatie van dit duurzame woningbouwproject. De Alliantie Ontwikkeling heeft in Almere Poort de grond van de gemeente Almere gekocht en daarbij afgesproken dat dit project in hout zal worden uitgevoerd. Samen met Synchroon en Koopmans is het ontwerpproces rondom de houten modules opgestart. Na oplevering neemt de Alliantie alle 53 sociale huurappartementen, 40 middeldure huurappartementen en 10 grondgebonden middeldure huurwoningen in portefeuille en verduurzaamt hiermee aanzienlijk haar woningvoorraad. Koopmans realiseert het project met de circulaire woningmodules uit haar eigen fabriek geWOONhout. Synchroon treedt op als mede-ontwikkelaar. Het ontwerp van Xylino is van Arons en Gelauff architecten. Naar verwachting start de realisatie van de 10 grondgebonden houten woningen eind dit jaar en in 2023 zal het houten appartementencomplex gaan verrijzen in Almere.

Gezond binnenklimaat

Voor toekomstige bewoners biedt hout diverse voordelen. Hout zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat, het voelt warm aan en draagt bij aan de reductie van stress. Hout heeft een positieve impact op de gezondheid en het wooncomfort. Daarnaast heeft hout een natuurlijk mechanisme voor de regulatie van de interne vochtbalans van de woning.

Hypotheekadviseur Almere

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl