275 nieuwe woningen aan historische grachtengordel

275 nieuwe woningen aan historische grachtengordel

Aan de Bilderdijkkade in Amsterdam-West ontwikkelden en bouwde Van Wijnen Kwintijn: 275 woningen rondom twee binnentuinen, direct naast rijksmonument De Hallen. Wat enkele jaren geleden nog braakliggend terrein was, is nu een bruisende plek geworden waar mensen fijn wonen, werken, recreëren en ondernemen.

Bouwen naast een rijksmonument

Kwintijn bestaat uit 275 koop-, vrije sector huur- en sociale huurwoningen rondom twee binnentuinen. Verder maken een Oranje Huis, twee ondergrondse parkeergarages en commerciële ruimte onderdeel uit van het project. De buitenkant van Kwintijn is robuust en stoer, in de binnentuinen is juist gekozen voor een lichte uitstraling. Hier bevind je je in een rustige omgeving en heb je het idee even buiten de stad te zijn. En dat terwijl het project zich midden in een levendige wijk, direct naast publieke ruimtes én op loopafstand van het stadscentrum bevindt.

Die centrale ligging betekende dat er goed rekening gehouden moest worden met de omgeving. “Bouwen in de binnenstad is best complex. Je hebt onder andere te maken met omwonenden, een krappe bouwplaats en beperkte aanvoerwegen. Hoe ga je daar mee om?”, zegt Egbert Verweij. “Het project vroeg om een nauwkeurige planning en een goed logistiek plan. Daarnaast zijn er verschillende oplossingen bedacht. Zo hebben we bijvoorbeeld de keten in het water geplaatst van de naastgelegen Bilderdijkgracht, zodat deze minimale ruimte innamen en onze bouwplaats makkelijk bereikbaar bleef.” Ook zijn er verschillende manieren van heien toegepast. Egbert: “Omdat we vlak naast rijksmonument De Hallen bouwden moesten we rekening houden met strenge eisen ten aanzien van trillingen. Op deze plek hebben we gekozen voor volledig in de grond gevormde palen. Een geluidsarme en trillingsvrije oplossing.”

Signalen omzetten in acties

Bouwen in de stad vraagt om een goede samenwerking met de omgeving. “Signalen hebben we omgezet in concrete acties. Zo hebben we bijvoorbeeld een deel van ons bouwterrein na werktijd ingezet als voetpad, zodat De Hallen goed bereikbaar bleven”, zegt Egbert. Johan Valster, directeur van De Hallen knikt: “Wij waren hier net open en Van Wijnen ging starten met de bouw van de tweede fase van Kwintijn. Er werd gezocht naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel was. Die persoonlijke benadering heb ik erg op prijs gesteld.”

5/5 - (1 stemmen)

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl