Bajeskwartier in Amsterdam: nieuwe, groene, gezonde stadswijk
De realisatie van de nieuwe Amsterdamse stadswijk Bajeskwartier kan van start. Op het ontwerp uitwerkingsplan Weespertrekvaart West – Bajeskwartier zijn geen zienswijzen binnengekomen. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. Het terrein van de voormalige Bijlmerbajes transformeert de komende jaren tot een gemengd, stedelijk groen en gezond gebied voor een brede doelgroep.
Mijlpaal
Nu het bestemmingsplan voor Bajeskwartier onherroepelijk is, kunnen op de locatie definitief woningen worden gerealiseerd. De volgende stap is het aanvragen van de vergunningen om daadwerkelijk te kunnen starten met de realisatie van de verschillende gebouwen. Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. (een samenwerking van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn) verwacht het tweede kwartaal 2021 te kunnen starten met de ondergrondse parkeergarage, die dan naar verwachting eind 2022 gereed zal zijn. Het is overigens niet de enige ontwikkeling in het gebied. De middelbare school Spinoza20first en een gebouw met sociale huurwoningen van De Alliantie en studentenwoningen van Hotel Jansen starten naar verwachting ook in 2021 met de bouw.
Harko Kloeze, projectdirecteur namens Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V.: “Dit is een prachtige mijlpaal voor de stad Amsterdam. We kunnen nu echt aan de slag. Samen met onze partners leggen we met Bajeskwartier de lat hoog als het gaat om duurzaamheid en gezondheid van de toekomstige bewoners, ondernemers, scholieren en bezoekers. Bajeskwartier wordt een wijk voor iedereen. Met Bajeskwartier geven we invulling aan de thema’s Gedurfde duurzaamheid, ‘Healthy Urban Living and working’ en inclusieve stad. Het Bajeskwartier ontwikkelingsteam kijkt uit naar het de start van de realisatie van deze nieuwe Amsterdamse stadswijk.”
Ontmanteling van de Bijmerbajes
De ontmanteling van de roemruchte gevangenis ligt al enige tijd achter ons. In de zomer van 2019 werd de eerste toren op geheel circulaire wijze gedemonteerd; de vijfde toren volgde een klein jaar later. De zesde toren staat nog overeind en wordt getransformeerd tot de Groene Toren, met onder andere initiatieven voor een verticaal park en stadslandbouw. Ook het oorspronkelijke hoofdgebouw blijft behouden. Dit vormt straks het bruisende hart van het Designdistrict, met ruimte voor een spraakmakend designconcept.
Stedelijke wijk met groen karakter
Bajeskwartier wordt een autoluwe wijk met ongeveer 1350 woningen: van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve penthouses. Daarnaast is er ruimte voor werkplekken, horeca, cultuur en maatschappelijke voorzieningen. De nieuwe woonwijk krijgt een stedelijke uitstraling met een groen karakter, waaronder bijna 70 tuinen, hoven en waterpartijen. Het gebied wordt volledig energieneutraal. De energie die nodig is om de gebouwen te verwarmen en te koelen wordt uit hernieuwbare bronnen gehaald: warmte en koude uit thermische bronnen in de bodem onder Bajeskwartier. Organisch afval uit de wijk wordt omgezet in stroom.
Gunstige ligging
Bajeskwartier ligt in stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam en is onderdeel van het plangebied Overamstel. Het gebied is gunstig gelegen binnen de ring en ligt centraal tussen de drie grootstedelijke centra van Amsterdam: het centrum, de Zuidas en het centrumgebied Zuidoost. Dicht bij de stad, maar ook dicht bij het groene buitengebied van de Amstelscheg.