De Tafelberg: een duurzame community voor starters en jongeren in Amsterdam

De Tafelberg: een duurzame community voor starters en jongeren in Amsterdam

VORM en Jan Snel transformeren de voormalige ‘oudbouw’ van de Koppeling, behandelcentrum voor JeugdzorgPlus in Amsterdam-Zuidoost, in 290 kleine, zelfstandige studio’s met diverse voorzieningen voor jongeren van 16 tot 27 jaar. Dit project ‘De Tafelberg’ biedt straks huisvesting aan 230 starters, waaronder studenten, jongwerkenden en aan 60 jongeren die (enige) begeleiding nodig hebben. In de Tafelberg ontstaat een community waar naast wonen, ook leren, werken en ontspannen onderdeel uitmaken van het concept.

Initiatiefnemer Levvel (specialistische jeugdhulp) heeft het idee ontwikkeld in nauwe samenwerking met Garage2020 (innovatieplatform in de jeugdhulp) en Fakton (platform van ondernemingen / vastgoedadviseur). Het community-concept waarbij wonen, leren, werken en ontspannen wordt gecombineerd voor een diverse doelgroep, past in de visie van zowel Levvel als in die van de beoogde partners. Daarom tekenden woningcorporatie de Alliantie en Levvel de intentieverklaring voor deze innovatieve herbestemming. In deze intentieovereenkomst leggen partijen een aantal hoofdlijnen vast voor de samenwerking in de bouwteamfase en de exploitatiefase. Gelijktijdig ondertekenden de Alliantie Ontwikkeling BV, de bouwcombinatie VORM Transformatie en Renovatie BV en Jan Snel een bouwteamovereenkomst om het community-concept verder uit te werken.

Betaalbaar wonen, leren, werken en leisure

Het project wordt gerealiseerd in de oudbouw van de Koppeling, vlakbij het Amsterdam UMC (AMC), aan de rand van Amstel III. Dat gebied is nu nog een kantorengebied, maar verandert de komende jaren in een levendige stadswijk. Tot 2027 worden hier zo’n 5.000 woningen gebouwd. Hier horen ook toegankelijke openbare voorzieningen en goede openbare ruimte bij. Zo komen er winkels, veilige routes voor fietsers en voetgangers, meer groen en ruimte voor sport en recreatie. De Tafelberg sluit aan op dit gebied en geeft hiermee ook een stimulans aan de invulling van deze ambitie. De planning om deze mooie transformatie voor elkaar te krijgen is, heel globaal: start sloop in 2021, start nieuwbouw in 2022 en oplevering begin 2023.

“Het transformeren van de oudbouw van de Koppeling naar betaalbare woningen helpt een mooie groep jongeren aan een start op de woningmarkt. We kijken uit naar de samenwerking met alle betrokken partijen om deze stenen met betekenis te realiseren en hopen in 2023 de eerste sleutel aan een huurder te mogen overhandigen.” – zei Jan van Barneveld, directeur Ontwikkeling en Renovatie bij de Alliantie.

De Tafelberg is een ontwerp van NL Architects.

5/5 - (1 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl