Eerste Oosterparkstraat wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

Eerste Oosterparkstraat wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de twaalfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten die tussen augustus 2018 en augustus 2019 in Amsterdam zijn opgeleverd. Na een voorselectie van vijftig projecten drongen er tien projecten door tot de finale. Het publiek mocht online stemmen op hun favoriete project en ten opzichte van vorig jaar werden er 40 procent meer stemmen uitgebracht. De Eerste Oosterparkstraat kreeg 20 procent van de in totaal 7500 stemmen.

De Eerste Oosterparkstraat 88 – 126 is een samenwerking met woningcorporatie Stadgenoot en architect Rappagne & Partners Architecten. Het project bestaat uit 26 appartementen voor de vrije sector en dertien sociale huur die op een historisch verantwoorde manier zijn gebouwd. Het gaat om 39 huurwoningen in totaal met 1000 m2 commerciële plint. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is georganiseerd door Amsterdamwoont.nl in samenwerking met de gemeente Amsterdam, omroep AT5 en Bouwend Nederland.

Reactie Heijmans

“In de Eerste Oosterparkstraat hebben onze Heijmans-timmerlieden en metselaars de oude gevel uit 1890 met veel passie en vakmanschap opnieuw gebouwd”, zegt projectmanager Hindrik de Vos van Heijmans. “We zijn enorm trots op de binnenstedelijke realisering van deze karakteristieke woningen.” Ook directeur Joost van Asch is erg blij met de ontvangen erkenning. “We bedanken graag alle betrokken die zich zo hard hebben ingezet om dit project in al zijn Amsterdamse glorie te realiseren. Samen met Stadgenoot hebben we de rijke historie en leefbaarheid teruggegeven aan de buurt.”

Over Eerste Oosterparkstraat 88 – 126

De oorspronkelijke eind negentiende-eeuwse panden die op deze locatie stonden waren te laag, te smal en te klein. Door historisch verantwoorde nieuwbouw is het karakter van de straat gered. Het resultaat is herbouw van de bestaande panden met een hogere begane grond en in verband met de haalbaarheid soms een extra verdieping. De woningen hebben een gemeenschappelijke ingang met trappenhuis en lift. Karakteristieke elementen van de oude gebouwen zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen ornamenten zijn hergebruikt in de nieuwbouw.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl