Heijmans bouwt 203 sociale huurwoningen op Oostenburg in Amsterdam

Heijmans bouwt 203 sociale huurwoningen op Oostenburg in Amsterdam

In opdracht van woningcorporatie Stadgenoot is Heijmans gestart met de realisatie van 203 sociale huurwoningen op eiland Oostenburg, de nieuwe stadswijk die in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam verrijst. De beoogde oplevering is in het vierde kwartaal van 2023. De totale omzet van het project voor Heijmans bedraagt circa € 26 miljoen.

Het nieuwe complex op kavel 6 telt 173 studio’s – verspreid over drie gebouwdelen – voor een jongere doelgroep. Ook komt er een bouwdeel met daarin 30 betaalbare woningen voor senioren, dat aansluit op de woonwensen van de oudere stedeling. Zo is er met een brede galerij en collectieve ruimte op de begane grond voldoende ruimte voor ontmoeting. Het uitgangspunt van Stadgenoot is geweest om een diverse wijk te maken, met daarin sociaal, middenhuur en diverse koopniveaus voor jongeren, ouderen en woongroepen.

Duurzaamheid en veiligheid

Als makers van de gezonde leefomgeving staan duurzaamheid en veiligheid voor Heijmans hoog in het vaandel: de gasloze woningen krijgen hoogwaardig geïsoleerde gevels en groene daken. In de plinten van drie van de vier gebouwen komen bedrijfsruimtes. Heijmans kiest voor een prefab bouwsysteem om de omgeving zo weinig mogelijk te belasten. Bijkomend voordeel is dat het project sneller klaar is. Eerder werkten Heijmans en Stadgenoot samen voor 151 huurwoningen en vijfhonderd vierkante meter bedrijfsruimte op Oostenburg.

Stadswijk voor iedereen

Onder aanvoering van Stadgenoot wordt Oostenburg ontwikkeld tot een toegankelijke stadswijk, met een mix van sociale, middensegment en vrije sector-huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken, horeca en bedrijvigheid. Van bewoners met lagere en hogere inkomens, ondernemers, horeca, kunstenaars, muzikanten, aangrenzende buurtbewoners tot bezoekers van buiten de stad. Hier gaat gebiedsregisseur Stadgenoot – samen met sociale, publieke en commerciële partners – tot en met 2026 een nieuwe wijk realiseren met circa 1.800 woningen.

De historische kern van Oostenburg blijft behouden: de 19-eeuwse Van Gendthallen, monumentale Werkspoorhal, oude kademuren en de iconische blauwe kraanbokken van het Werkspoor. Het eiland was vroeger het centrum van handel en industrie, met pakhuizen vol specerijen uit Oost-Indië.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl