Van Wijnen en gemeente Delft geven startsein voor bouw INK Apartments

Van Wijnen en gemeente Delft geven startsein voor bouw INK Apartments

In aanwezigheid van Martina Huijsmans, wethouder van de gemeente Delft, vond op 5 maart de symbolische start van het nieuwbouwproject ‘INK’ plaats. Op de hoek van de Mercuriusweg en de Industriestraat realiseert Van Wijnen 80 appartementen, 75 studio’s, 450 m² bedrijfsruimte en een verdiepte parkeergarage voor circa 100 auto’s.

Het volledige gebied verandert met de komst van INK langzaam van een voormalig bedrijventerrein naar een stedelijke plek waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Er ontstaat een meer natuurlijke overgang van de herontwikkeling van de spoorzone naar de wijken Voorhof en Poptahof. Dit doet Van Wijnen samen met de gemeente en in het gebied acterende ontwikkelaars.

Anders dan anders

Om toch een feestelijk moment van de start bouw te maken is deze online gevierd met alle betrokken partijen en toekomstige bewoners. “De officiële start hebben we in klein gezelschap opgenomen en vervolgens gepresenteerd aan de nieuwe eigenaren en daarmee toekomstige bewoners van INK. Als afsluiting hebben we online geproost op de start van dit mooie project. Ook voor het projectteam is na jaren van afstemming en voorbereiding de start van de uitvoering een heel speciaal moment! We hebben ondanks de beperkingen toch geprobeerd om er een feestje van te maken”, zegt Martijn Bus, projectontwikkelaar bij Van Wijnen.

Duurzaam en klimaatadaptief

“Tien jaar geleden was de locatie van INK nog bedrijfsgebied. Ondertussen werken we hier hard aan de ontwikkeling van een hoogwaardig woon-werkgebied met een stevige ambitie op duurzaamheid”, vertelt Martina Huijsmans, wethouder bij de gemeente Delft. In dit nieuwbouwplan heeft duurzaamheid een grote rol. Aan de hand van de GPR score, een cijfer tussen 0 en 10, wordt in kaart gebracht hoe duurzaam het complex is. Ambitie is om hierop gemiddeld een 8 te scoren.Om het energieverbruik in de woningen zoveel mogelijk te beperken krijgt INK driedubbel glas en aluminium thermisch ontkoppelde raamkozijnen, bijzonder hoge isolatiewaarden voor dak, gevels en vloeren én een hoge luchtdichtheid om het ‘weglekken’ van warmte en kou te voorkomen.

Uiteraard is INK gasloos. Het complex wordt aangesloten op een bodemwarmtesysteem. De appartementen worden verwarmd door middel van vloerverwarming en er wordt gekookt op inductie. Een andere maatregel is het ‘blauwe dak’ dat bij hevige regenval het hemelwater opvangt. Het opgevangen water wordt vervolgens gefaseerd weer afgegeven. Daarnaast komen er ruime buitenruimtes en een daktuin waarbij kopers de mogelijkheid krijgen om tijdens een cocreatie-sessie mee te denken over de inrichting.

De oplevering van de eerste woningen wordt in de tweede helft van 2022 verwacht.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl