De Haagse Binckhorst komt tot leven: 46 energieneutrale woningen opgeleverd

De Haagse Binckhorst komt tot leven: 46 energieneutrale woningen opgeleverd

Na een bouwperiode van twee jaar leverden BPD Gebiedsontwikkeling, Local en projectontwikkelaar & bouwer VORM op 16 februari 2021 een parkeergarage met klimaatadaptieve dektuin en 46 energieneutrale herenhuizen op in deelproject Binck Plaats in Den Haag. Onderdeel van de gebiedsontwikkeling Binck Eiland. Met de oplevering van de woningen komt de Haagse Binckhorst verder tot leven. Binck Eiland is het eerste gebied op de stadsuitbreidingslocatie de Binckhorst waar gewoond kan worden.

Tot 2040 moeten er in Den Haag 50.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd, waarvan 5.000 in de Binckhorst. VORM transformeert samen met BPD en Local het gebied Binck Eiland – aan de rand van Voorburg en Den Haag – tot een nieuw waterrijk en groen wooneiland met circa 240 woningen, naar ontwerp van Klunder Architecten. In februari levert VORM in de tweede fase 46 energieneutrale herenhuizen op en een parkeergarage met 247 parkeerplaatsen met een grote klimaatadaptieve dektuin van circa 5.500m2. “Wij zijn trots dat we de eerste Nieuwbouwwoningen in de Binckhorst mogen opleveren”, vertelt Willem Romijn, Projectontwikkelaar bij VORM. “Al met al wordt Binck Eiland een van de duurzaamste woonbuurten in een gebied dat tot voor kort het domein was van grote bedrijven.”

Een duurzaam & gezond woongebied

Bij de transformatie van Binck Eiland wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het duurzame karakter van de woon-, werk- en leefomgeving. Binck Plaats is een energiezuinige, gezonde en leefbare woonwijk die klaar is voor de toekomst. “De Binckhorst is vernoemd naar de verborgen parel van het gebied: Kasteel de Binckhorst. Dat is precies wat dit gebied wordt. Een parel in het Nederlandse woon- werk- en leef landschap. Een comfortabele woonplek, een levendige plek waar reuring gepaard gaat met rust’, vertelt Romijn, Projectontwikkelaar bij VORM.

Duurzaamheid staat centraal tijdens de hele ontwikkeling van het eiland. Zo is de voormalige SDU-drukkerijloods – fase 1 – gedemonteerd om elders opnieuw te worden opgebouwd en werd de betonvloer van de drukkerijloods gebruikt bij de realisatie van de parkeergarage van Binck Plaats. De woningen in Binck Plaats worden verwarmd en gekoeld door middel van warmte- koudeopslag en warmteterugwinning. Dat wordt gecombineerd met het gebruik van zonnepanelen op de daken, een extreem goede isolatie en gebalanceerde ventilatie van de woningen. Regenwater wordt opgevangen in een regenschutting, wat vervolgens wordt hergebruikt voor de besproeiing van de tuinen.

Wethouder Anne Mulder van Gemeente Den Haag zegt over deze mijlpaal: “Het is mooi dat na de huisvesting van de eerste pioniers nu weer een volgende stap is gezet in de ontwikkeling van de Binckhorst. Stap voor stap transformeren we het gebied tot een modern woon-werk gebied met een rauw randje. Ik wens de nieuwe bewoners veel woonplezier!”

Een groen wooneiland

Binck Eiland wordt omringd door water en groen. Op steenworp afstand van het centrum van Den Haag en aan de rand van Rijswijk en Voorburg wordt dit nieuwe wooneiland gerealiseerd. Het openbare gebied van Binck Eiland wordt voorzien van veel groen en schaduwrijke bomen. Zo wordt de lucht gezonder en kan regenwater beter worden gereguleerd. Het Eiland wordt in 3 fasen gerealiseerd. Fase 1 is in 2019 opgeleverd, met de transformatie van het Sdu kantoorgebouw naar appartementengebouw ‘De Binck’. Binck Plaats vormt fase 2 in de realisatie van Binck Eiland. Fase 3 is in aanbouw. Deze fase betreft 113 appartementen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl